Çin’in mali düzenleyicisi, fintech’lerin bankalarla aynı denetim ve risk yönetimi gereksinimlerine tabi olması gerektiğini söylüyor.

Çin Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu (CBIRC) başkan yardımcısı Liang Tao, Çarşamba günü Pekin’de düzenlenen bir konferansta FinTech’lere yönelik uyarılarını yineledi.

FinTech’lerin tekelleri ve risk iştahı üzerindeki bu baskı, Şangay Borsası Ant Financial‘ın 35 milyar dolarlık ilk halka arzını (IPO) askıya aldıktan sadece bir hafta sonra geldi.

CBIRC ve Çin Merkez Bankası bu halka arzın askıya alınmasına sebep olan kurumlar olarak gösteriliyor. Yeni taslak düzenlemeler, Ant’ın kredilerinin dayandığı fonun en az yüzde 30’unu sağlamasını gerektiriyor. Şu anda Ant, kredi bilançosunun sadece yüzde 2’sini finanse ediyor. Geri kalanı bankalar dahil diğer kaynaklardan geliyor. Bu da Ant’ın risk profilinin önemli ölçüde değişebileceği anlamına geliyor.

South China Morning Post’un haberine göre Liang’ın konuya yönelik kullandığı ifadeler şöyle: “FinTech, finansal hizmetlerin verimliliğini artırdı, ancak finansın temel yapısını temelden değiştirmedi. Mali faaliyetleri aynı düzenleyici ortam kapsamına dahil etmeliyiz.

Dijital kredi verenler üzerindeki kontrolü sıkılaştırmak için tasarlanan bu yeni kurallar ilk olarak Eylül ayında gelmişti. Düzenleyiciler Ant gibi büyük teknoloji şirketler üzerinde tıpkı bankalarda olduğu gibi bir kontrol sağlamak istiyor.

Finansal gelişme, istikrar ve güvenlik arasında bir denge kurmaları gerektiğini söyleyen Liang, internet güvenliği, veri koruma ve piyasa tekelinden kaynaklanan risklere çok dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor. Ayrıca Liang, Çin’in hala dijitalleşmenin ilk aşamalarında olduğunu kabul ediyor. Bu nedenle, reel ekonomi dışındaki FinTech inovasyonunun finansal istikrarı tehdit etmemesini sağlamak için daha fazla düzenleyici güvenlik gerekli olduğunu vurguluyor. Liang’a göre dijitalleşmeyi finanse etmeye yönelik dönüşüm, zorluklarla dolu bir savaş.

Ant Group’un 37 milyar dolarlık halka arzı askıya alındı

KaynakFinTechFutures