Okan Yıldız, her hafta bankacılık ve ödeme teknolojileri dünyasında haftanın öne çıkan gelişmelerini Medium hesabından paylaşıyor. Okan Yıldız’ın kaleminden haftanın önemli FinTech gelişmelerini aktarıyoruz.
Gündemin yoğun olduğu bir haftayı geride bırakıyoruz. Google’ın büyük beklentiler oluşturan bankacılık projesi Plex’i durdurma kararı alması ve Monzo’nun ABD’de bankacılık lisansı başvurusunu geri çekmesi haftanın “olumsuz” olarak addedebileceğimiz haberleri oldu. Avrupa Komisyonu’nun Apple’ın NFC anteni ile ilgili soruşturmasındaki gelişmeler ise Apple için olumsuz, rakipleri için olumlu bir haber olarak haftanın bülteninde yer alıyor.
Singapur’da para aklamayla mücadele için bankaların merkez bankası liderliğinde kurduğu veri paylaşım platformu ve Moneygram’ın para transferlerinde USDC’yi kullanacak olması haftanın dikkat çeken haberleri arasında yer alıyor. Temassız ödemeler, yeşil finans, dijital kimlik ve fintech yatırımları ile ilgili gelişmeleri de bültende bulacaksınız.
Keyifli okumalar, güzel bir hafta sonu diliyorum.
Google, Plex Projesini Durdurdu
Google’ın anlaştığı bankalar üzerinden kullanıcılarına çek ve birikim hesapları sunmayı planladığı çözümü Plex, bankacılığı ve müşteri deneyimini dönüştürme iddiasıyla yola çıkmıştı ancak bu serüven başlamadan bitti. Citibank’in başını çektiği bazı bankaların desteklediği Plex’in 2021’in başında kullanıma sunulması hedefleniyordu ancak çözüm bu tarihe yetişmemişti. Hafta içerisinde ise Plex projesinin durdurulduğu öğrenildi. Bu kararda, projenin arkasındaki yöneticilerin Google’dan ayrılmasının etkili olduğu iddia ediliyor. Plex için bekleme listesine 400 bin kişi kaydolmuştu.
Avrupa Komisyonu, NFC Anteni için Apple’a Dava Açıyor
Apple’ın NFC antenini üçüncü taraf uygulamalara açmaması nedeniyle yürütülen soruşturma sonucunda Avrupa Komisyonu’nun Apple’a dava açacağı iddia edildi. Apple cihazlarda mobil temassız ödeme özelliğinin sadece Apple Pay tarafından kullanılmasına imkan veren bu duruma bankalar uzun zamandır tepki gösteriyor ancak konu düzenleyicilerin radarına son dönemde girdi. Davanın 2022’de açılması ve komisyonun belirlenecek koşullar dahilinde Apple’dan NFC antenini rakiplerine açmasını istemesi bekleniyor.
- Konuyla ilgili Avustralya’da da benzer bir dava görülüyor. Almanya ise 2019 yılında meclisten, Apple’ın mobil ödeme altyapısını makul bir ücretlendirme ile rakiplerine açmasını gerektirecek bir kanun çıkarmıştı.
Apple Pay Şili Yolunda
Apple’ın dijital ödeme çözümü Apple Pay, Şili pazarına girmeye hazırlanıyor. Henüz ülkede herhangi bir bankayla anlaştığına dair bilgi paylaşmayan Apple, Şilililere yönelik websitesine Apple Pay için destek sayfası ekledi. Çözümün ülkede kısa süre içerisinde kullanıma sunulması bekleniyor.
Bireyler Kendi Temassız Limitini Belirlemek İstiyor
15 Ekim’de temassız işlem limitinin 100 pound’a yükseltileceği İngiltere’de KIS Finance tarafından yapılan anket çalışmasının sonuçları, bireylerin %73’ünün kendi temassız limitini belirlemek istediğini ortaya koydu. Bu isteğin altında yatan iki sebep ise harcamaları kontrol edebilmek (%47) ve kartını çaldırma endişesi (%34) oldu. Geçtiğimiz haftalarda Lloyds ve Starling, bu özelliği kullanıma sunacağını açıklamıştı.
Mobil Temassız Ödemeler 2023’te İki Katına Çıkacak
Juniper Research tarafından yapılan projeksiyona göre mobil cihazlarla yapılan temassız ödeme sayısı 2021 yılında 26 milyar olacak. Bu sayının 2023 yılında %92 artışla 49 milyara yükseleceği öngörülüyor. Bu periyotta en hızlı büyüyen bölgenin ise %400 ile Latin Amerika olması bekleniyor.
Monzo, ABD’de Bankacılık Lisansı Almaktan Vazgeçti
ABD’de bankacılık lisansı almak için Nisan 2020’de başvuru yapan Monzo, düzenleyicinin başvurusunu onaylamayacağına dair duyumlar alması sonrasında başvurusunu geri çekti. Düzenleyicinin bu tutumunda, Monzo’nun 2020 yılında 130 milyon pound zarar etmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Bu gelişme sonrasında Monzo, Sutton Bank iş birliği ile hizmet vermeye devam edecek ve yatırımlarında İngiltere pazarına odaklanacak.
Singapur, Para Aklamayla Mücadele için Veri Paylaşım Platformu Kuruyor
Singapur Merkez Bankası MAS, ülkedeki altı banka ile birlikte geliştireceği COSMIC isimli dijital veri paylaşım platformu sayesinde para aklamayla ve terörün finansmanı ile mücadele etmeyi hedefliyor. 2023 yılında kullanıma sunulacak olan platform için merkez bankası; DBS, OCBC, UOB, SCB, Citibank ve HSBC ile çalışıyor. Çözüm kapsamında bankalar, işlem ve müşteri bilgilerini birbirleriyle paylaşacak.
Interac, SecureKey’i Satın Aldı
Kanada’nın debit kart ağı Interac, blockchain tabanlı dijital kimlik çözümleri geliştiren SecureKey’i satın alıyor. SecureKey’in, IBM’in Hyperledger platformu üzerinde çalışan Verified.me isimli kimlik doğrulama uygulaması bulunuyor.
- Interac, 2019 yılında bir başka dijital kimlik girişimi 2Keys’i bünyesine katmıştı.
MoneyGram, USDC ile Para Transferlerini Hızlandıracak
Blockchain tabanlı çözümlerin etkilediği alanların başında gelen uluslararası para transferinin köklü oyuncularından MoneyGram, blockchain tabanlı bir çözüm için Stellar Development Foundation ile iş birliği yaptı. Bu kapsamda MoneyGram, müşterilerine dolara endeksli bir stablecoin olan USDC ile para transferi yapma imkanı verecek. Pilot çalışmanın bu yıl içerisinde başlaması, kademeli yaygınlaşmanın ise 2022’de gerçekleşmesi bekleniyor.
US Bank Kripto Para Saklama Hizmeti Verecek
ABD’nin önemli bankalarından biri olan US Bank, kurumsal müşterilerine yönelik olarak kripto para saklama hizmeti verecek. Fon yöneticilerinin bitcoin, bitcoin cash ve litecoin saklamasına yardım edilecek çözüm için bitcoin alanında finansal çözümler geliştiren NYDIG ile iş birliği yapılacak.
- Dijital varlık saklama hizmeti verme planı yapan finansal kuruluşlar arasında BNY Mellon, State Street ve Northern Trust da yer alıyor.
CBA, Müşterilerine Karbon Ayak İzini Takip Etme İmkanı Veriyor
Avustralya’nın dört büyük bankasından biri olan CBA; müşterilerine, yaptıkları harcamalar nedeniyle sebep oldukları karbon ayak izini takip etme imkanı veren bankalar arasına katıldı. Bankacılıkta yeni normallerden biri olma yolunda ilerleyen bu özellik için CBA, CoGo isimli girişimle iş birliği yaptı. Müşteriler, karbon kredisi satın alarak karbon salınımını telafi edebilecek.
Chip’in Kitle Fonlamasına Büyük İlgi
Yapay zeka ve açık bankacılık tabanlı çözümüyle kullanıcılarının birikim yapmasına yardımcı olan Chip, Crowdcube üzerinden bir kez daha kitle fonlamasına turuna çıktı. 87 milyon pound değerleme üzerinden 1 milyon pound yatırım hedefiyle açılan tura yaklaşık 7 bin kişi katılırken toplanan tutar şimdiden 10 milyon pound’a yaklaştı.
Haftanın Diğer Fintech Yatırımları
- NatWest, İngiltere’de 130 bin kullanıcısı olan harçlık uygulaması RoosterMoney’i satın aldı.
- Kurumların ödeme operasyonlarını basitleştiren ve modernleştiren çözümler sunan Modern Treasury, 85 milyon dolarlık seri C yatırımı alırken 2 milyar dolar değerlemeye ulaştı.
- Sosyal yatırım platformu Commonstock, Coatue liderliğinde 25 milyon dolar seri A yatırımı aldı. Commonstock, API tabanlı çözümüyle bireylerin gerçek portföy performanslarını diğer kullanıcılarla paylaşmasına imkan veriyor.
- Bireylere var olan kredilerini yapılandırma imkanı veren İsveçli girişim Anyfin, 45 milyon euro seri B yatırımı aldı. 2017’de kurulan şirket Almanya ve Kuzey Avrupa pazarlarında yaygınlaşmayı hedefliyor.
- Pakistanlı şimdi al sonra öde girişimi QisstPay, 15 milyon dolar yatırım aldı. Eski bir Klarna çalışanı olan Jordan Olivas tarafından kurulan şirkete yatırım yapanlar arasında Scalapay, Venmo, Sylp, Splitit gibi fintech’lerde görev almış kişiler de yer aldı.