Okan Yıldız, her hafta bankacılık ve ödeme teknolojileri dünyasında haftanın öne çıkan gelişmelerini Medium hesabından paylaşıyor. Okan Yıldız’ın kaleminden haftanın önemli FinTech gelişmelerini aktarıyoruz.
Pandeminin patlak vermesiyle ülkeler birbiri ardına temassız limitini yükseltmiş ve temassız, ödemelerde yeni normal haline gelmişti. Brexit sonrasında Avrupa Birliği’nden farklı limit belirleme imkanına sahip olan İngiltere, 15 Ekim’de temassız limitini 45 pound’dan 100 pound’a yükseltti. Ancak bu adım, kart sahipleri tarafında güvenlik endişelerinin artmasına yol açtı. Yapılan araştırmalar, bireylerin bu boyutta bir artışa ihtiyacının olmadığını işaret ediyor.
Ulusal QR kod çalışmasında çevik davranan Avustralya, bankalar, fintech’ler ve işyerleriyle pilot çalışmaya başlıyor. SCA’in ödemelere etkisi, halen ülkemizde kullanıma girmeyen Apple Pay’in Bahreyn çıkarması, açık bankacılık tabanlı çözümler, Coinbase’in NFT adımı, satın almalar ve yatırımlar bültende yer alıyor.
Faydası olmalı dileğiyle,
Avrupa’da Tamamlanmayan E-ticaret İşlemi Oranı %26 Seviyesinde
30 euro’nun üzerindeki işlemlerde ek doğrulama yapılmasını gerektiren SCA (Strong Customer Authentication) birçok Avrupa ülkesinde yürürlüğe girdi. CMS Payments Intelligence tarafından hazırlanan “Failure Rate Tracker” isimli çalışmada ise SCA’in ekonomik etkisi araştırıldı. Çalışmada; e-ticaret işlemlerinin %26’sının ödeme butonuna basıldıktan sonraki ek doğrulama adımlarında yarıda kaldığı, bir başka deyişle yıllık 82 milyar euro’luk satışın riske gireceği sonucuna ulaşıldı. Ağustos ayında tamamlanmayan ödeme oranının en yüksek olduğu ülke %41 ile Belçika oldu.
Avustralya, Ulusal QR Kodu Bankalar, Fintech’ler ve İşyerleriyle Test Edecek
Avustralya, eQR adını verdiği ulusal QR kodu kullanıma sunuyor. Eftpos tarafından geliştirilen çözüm; eğlence, dernek, yemek alanındaki işyerlerinde denenecek. Commonwealth Bank, National Australia Bank gibi bankaların yanı sıra Merchant Warrior, Azupay ve Beem It gibi fintech’lerin de eQR’ın deneme çalışmalarına katılacağı açıklandı. eQR, online ve mağaza içi ödemelerde kullanılacak.
Apple Pay Bahreyn’de
Nüfusu yaklaşık 2 milyon olan körfez ülkesi Bahreyn, Apple Pay’in yeni durağı oldu. National Bank of Bahrain (NBB), Bank of Bahrain and Kuwait (BBK) ve dijital banka Ila’ya ait Visa ve Mastercard logolu kartlar Apple Pay’e eklenebilecek.
Temassızda Limit Artışına Tüketicilerin Talebi Kısıtlı
Temassız ödemeler, ülkelerin şifresiz işlem limitlerini arttırmasının da katkısıyla hızla yaygınlaşmış ve pandemi döneminin kazananı olmuştu. İngiltere 15 Ekim’de temassızda limiti 45 pound’dan 100 pound’a yükseltti. Bu kapsamda art arda beş temassız işlemde şifre girmeden 300 pound’a kadar ödeme de yapılabilecek. Bu durum kart sahiplerinde güvenlik endişelerini arttırdı. Kart sahiplerinin temassız limitini kendisinin belirlemesine imkan veren bankalardan biri olan Starling, geçmiş işlem datasını da göz önüne alarak müşterilerinin temassız işlem limitini arttırmaya pek talep göstermeyeceği hatta limitini düşürenlerin olacağı değerlendirmesinde bulundu.
Açık Bankacılık Tabanlı COVID Uyarı Sistemi
Veri odaklı çözümler geliştiren Adatree isimli fintech, alışveriş yaptığınız yer bilgisinden COVID’e riski taşıyıp taşımadığınızı inceleyen yapay zeka tabanlı bir çözüm geliştirdi. Açık bankacılıktan yararlanılan COVID Hotspot Alert isimli çözümde; alışveriş yapılan işyeri, Avustralya hükümeti tarafından açıklanan hastalığın yoğun olduğu bölgelerde hizmet veriyorsa kullanıcılara riskte olduğuna dair bilgi veriliyor.
Signal: Açık Bankacılık Tabanlı Kredi Skoru Çözümü
Credit Kudos, Signal ismini verdiği açık bankacılık ve makine öğrenmesi tabanlı kredi skoru çözümünü kullanıma sundu. Bireylerin işlem verilerini de dikkate alan çözüm ile kredi skoru olmayan kişilerin de geri ödeme olasılığı tahmin ediliyor. Model, geriye dönük verilere uygulandığında başvuru onay oranının daha yüksek, sorunlu alacak oranının ise daha düşük olacağı sonucuna ulaşıldı.
Bank of America B2C Ödemelerde Müşterilerin Tercihine Kulak Verecek
Bank of America, kurumların bireylere yaptığı ödemelerde paranın, alıcının tercih ettiği ödeme yöntemi üzerinden yapılmasını sağlayan bir çözüm geliştirdi. “Recepient Select” isimli çözüm kapsamında bireyler ilk etapta fonun PayPal, Zelle, ACH üzerinden ya da çek olarak kendilerine gönderilmesini isteyebilecek. Recepient Select, uluslararası ödemelerde de kullanılacak.
Lunar, Bu Kez Paylike’ı Satın Aldı
Yatırımcıları arasında Tencent’in de yer aldığı Danimarka merkezli yeni nesil banka Lunar, ödeme çözümleri sunan bir fintech olan Paylike’ı satın aldı. Böylece Lunar, kurumsal müşterilerinin herhangi bir aracı olmadan ödeme kabul etmesine imkan verebilecek. 2015 yılında kurulan Paylike, yılda 100 milyon euro’luk işlemin gerçekleşmesini sağlıyor. Diğer yandan Lunar, tek tuşla ödeme çözümü Lunar Checkout’u da kullanıma sundu.
- Kişisel finans yönetimi özelliği bulunan Lunar, 2019 yılında tam bankacılık lisansı almış, şimdi al sonra öde çözümünü Aralık 2020’de kullanıma sunmuştu
- Lendify isimli kredi pazaryerini yıl içerisinde bünyesine katan Lunar, temmuz ayında 210 milyon euro yatırım almıştı.
Coinbase NFT Dünyasına Adım Atıyor
Kripto dünyasının en önemli oyuncularından biri olan Coinbase, satın alma deneyiminin kolay olduğu bir NFT pazaryeri geliştirdiğini açıkladı. Bu alandaki OpenSea’nin hakimiyetini sonlandırma potansiyeli olan bu adım bireylerden de ilgi göreceğe benziyor. Bekleme listesine ilk gün 1 milyon kişi kaydoldu.
Standard Chartered, Atome İş Birliği ile Asya’da BNPL Dünyasına Adım Atıyor
Asya’da şimdi al sonra alanına girmek isteyen Standard Chartered, alanının önemli oyuncularından Atome ile on yıllık stratejik iş birliğine imza attı. Banka bu süre boyunca 500 milyon dolarlık yatırım yapacak.
- Atome, kısa süre önce SoftBank ve Warburg Pincus liderliğinde gerçekleşen turda 2 milyar dolar değerlemeye ulaşmıştı.
TradingView, Tiger Global’dan Yatırım Aldı
Son dönemin en aktif VC’lerinden biri olan Tiger Global bu kez TradingView’e yatırım yaptı. Yatırımcıların parite, endeks, kripto para vb. yatırım araçlarına ait değerleri takip etmesini sağlayan ve sosyal boyutu da olan TradingView, aldığı 298 milyon dolarlık yatırımla 3 milyar dolar değerlemeye ulaştı.
Haftanın Diğer Fintech Yatırımları
- Kurumsal blockchain hizmetlerine odaklanan bir konsorsiyum olan R3, stablecoin geliştirme yeteneğini arttırmak için finansal varlıkları token’laştıran bir platforma sahip olan Invo’yu satın aldı.
- Kiralama süreçlerine odaklanan bir proptech olan Goodlord, fatura ve kira gibi harcamalarının paylaşılmasını sağlayan acasa isimli girişimi satın aldı.
- API odaklı ve bulut tabanlı hizmetler sunan ödeme işleyici GPS (Global Processing Services) 300 milyon dolar yatırım aldı. Daha önce Visa’dan da yatırım alan GPS’in müşterileri arasında Revolut, Starling gibi yeni nesil bankalar da yer alıyor.
- Londra merkezli mPOS şirketi SumUp, Fivestars isimli yerel ödeme ağını 317 milyon dolar karşılığında satın alarak ABD pazarında güçlendi. Fivestars, yılda 3 milyar dolar değerinde 100 milyon adet işleme aracılık ediyor.