2022 yılı, finansal sistemlerin dijitalleşmesi adına, ileride hatırlanacak bir yıl olacaktır. 

TCMB yayınladığın basın bülteni ile,

– Finansal hizmet kullanıcılarının birbirinden farklı ödeme hizmeti sağlayıcıları nezdindeki hesaplarını tek bir erişim noktasından yönetebileceği GEÇİT altyapısının tesis edildiğini,

– 01.12.2022 tarihi itibarıyla, testlerini ve teknik sertifikasyonlarını başarıyla tamamlamış olan altı bankanın “GEÇİT” üzerinden hesap hizmeti sağlayıcıları olarak hizmet vermeye başladığını duyurdu…

Konuya ilişkin daha fazla ayrıntı için buraya tıklayabilirsiniz.

…Böylelikle ülkemizde resmi olarak açık bankacılık başlamış oldu.

Bununla birlikte ilk dijital banka’mız henüz kurulmasa bile, başvurusuna onay almış 4 dijital banka bulunmakta.

startups.watch tarafından yayınlanan son Türkiye “Fintek Görünümü Raporu”nda da kurulan Fintek sayısı düşmüş olsa da, Fintek yatırımlarının dünya genelinin aksine arttığını ve rekor düzeye geldiğini görüyoruz.

Finans sektörü için yukarıdaki 3 güzel haber ile 2022 yılı, finansal sistemlerin dijitalleşmesi adına, ileride hatırlanacak bir yıl olacaktır.

Bu yıl uzaktan müşteri edinimi sürecinin tüzel müşteriler için de ilk adımının atılması, çoğu alınacak sözleşme için dijital onaya izin verilmesi gibi gelişmelerde, önümüzdeki dönemde sektörü domine eden Bankalar ile yeni oyuncuların yoğun rekabette olacağının habercisi diye düşünüyorum.

Kendi fikrim, müşteri deneyimini ilk sıraya koyan, pazarın ihtiyaçlarına göre yenilikçi ürünler ortaya çıkaran, dijital deneyimi kolay ama bir o kadar da işlevsel olan, tüm bu süreçte iş birliği kavramını da odağında tutan oyuncuların bir değil birkaç adım önde olacağını düşünüyorum.

İlginizi Çekebilir: Açık Bankacılık, Açık Finans, Açık Veri Eğitimi

FinTech İstanbul Akademi bünyesindeki toplam 6 saatlik “Açık Bankacılık, Açık Finans, Açık Veri Eğitimi”ne katılım için buraya tıklayınız.

Murat Güleç
2006 yılında Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Murat GÜLEÇ, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans Programı’nı tamamlamıştır. 2007 yılında Bankacılık kariyerine müfettiş yardımcılığı görevi ile başlamış, müfettişlik, bölge müdür yardımcılığı, şube müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Halen Türkiye’nin önde gelen bankalarından birinde Birim müdürü olarak görev yapmakta ve Başkent Üniversitesi’nde Bankacılık ve Finans alanında doktorasını sürdürmektedir. Bankacılık, Finans, FinTech, Teknoloji konu başlıklarında finansal okuryazarlığa katkı sağlama amacıyla makaleler ele almaktadır.