Melon ve Endeavor Türkiye tarafından Türkiye Girişimler için Ücret ve Yan Haklar Raporu – 2023 yayımlandı. Raporda şirketinlerin çalışma düzeninden maaş politikalarına, çalışanların yan haklarından izin uygulamalarına kadar detaylı analizler ve verilere yer veriliyor.

Trend araştırmasına katılım gösteren 70 şirkete yöneltilen soruları kurucuları, insan kaynakları iş ortakları, insan kaynakları liderleri veya finans yöneticileri tarafından cevaplandı. Katlına gösteren şirketlerin 21’i startup, 49’u ise scale-up aşamasındaki şirketler oldu.

Araştırmaya katılan şirketlerin % 50’si B2B hizmet veren teknoloji çözümleri sunarken, diğer katılımcı şirketler Finansal Teknolojiler, E-Ticaret, Pazar Yeri, Eğlence ve İş Çözümleri alanlarında hizmetler sunmaktadır.

Şirketlerin yüzde 70’i hibrit çalışıyor

Rapora göre şirketlerin yüzde 70’i hibrit, yani yarı uzaktan yarı ofis, çalışma modelini kullanıyor. Yüzde 24’lük bir kesim ise tamamen uzaktan çalışma modelini kullanıyor. Rapora göre tamamen uzaktan çalışmaya başlayan şirket sayısında belirgin bir artış var.

2022’de hibrit çalışma planlayan şirketlerin bir kısmı tamamen uzaktan çalışma modeline geçti. Geçtiğimiz yıl tamamen uzaktan çalışacağını belirten şirket oranı yüzde 6 iken bu sene bu oran yüzde 24 çıktı.

Yurtdışı teklifleri yetenek kaybına yol açıyor

Araştırmanın sonuçlarına göre şirketlerin yüzde 60’ı yetenek kaybındaki ana nedenin, yurtdışı pazarlardan gelen iş teklifleri olduğunu belirtiyor. Şirketler, geçen sene işten ayrılan her iki yazılım geliştiriciden birinin yurtdışında bir şirkete geçtiğini belirtiyor.

Yazılım rollerindeki kadın istihdamı yalnızca yüzde 16

55 şirketten alınan maaş verileri baz alındığında yazılım rollerinin yalnızca yüzde 16’sını kadınlar oluşturuyor. Giriş seviyesinde yüzde 20’lerde başlayan bu oran, üst seviyelere doğru azalarak, C seviyede sıfırlanıyor.

Şirketlerin yarısı çalışanlarına pay opsiyonu sunuyor

Her iki şirketten biri (34/70) çalışanlarına pay (hisse senedi) opsiyonu sunuyor. Bu şirketlerin çoğu kritik rollere ya da yönetici rollerine bu planı sunarken, tüm çalışanlara bu planı sunan şirket oranı %64 (22/34). Pay opsiyonu sağlayan şirketlerin %70’i ise performansı pay opsiyonu tanımak için bir kriter olarak görüyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.