1500’ün üzerinde mezunu ile 2016’dan beri aralıksız devam eden FinTech 101 Online Eğitimi, geleceğiniz için en doğru karar olabilir…
Araştırmalara göre genç nesil ebeveynlerinin kendi yaşlarındaki haline göre daha az kazanıyor. Tahmin edilenin çok ötesinde bir argüman gibi görünebilir ama ABD’de 80’lerin başı ve 90’ların sonu arasında doğan nüfusun ortalama yıllık geliri koronavirüsten önce 35 bin dolardı. Şaşırtıcı ama bu yaş aralığının çalışan anne-babası, 30’lu yaşlarındayken yaklaşık 2 kat daha fazla kazanıyordu (yılda 70 bin dolar).
Türkiye’deki yaş aralıkları incelendiğinde Y kuşağı ve Z kuşağı gibi nispeten ‘genç’ nesillerin ağırlıkta olduğu açık. Burada söz konusu kuşakların dünyanın birçok ülkesine kıyasla ebeveynlerine göre daha az gelire sahip olduğu çıkarımı sıra dışı değil. Altını çizelim; bu ülkesel ya da bölgesel bir faktör değil, global bir sorun.
Göreceli karşılaştırmalara devam edelim: ABD’de nüfusun yüzde 70’e yakınının bankadaki toplam birikimi 1000 doların altında. Yani işten çıkarılma ya da gelir akışlarının kesintiye uğradığı herhangi bir senaryo doğrudan geçim sıkıntısı ile yüzleşmelerini beraberinde getiriyor. Amerikan dizilerindeki işten çıkarılan adamın kirayı nasıl ödeyeceğim diye kara kara düşündüğü sahneleri aklınıza getirin, altında yatan neden bu, herkes ucu ucuna geçiniyor.
Ve daha genel bir veri; global düzeyde insanların ortalama yıllık geliri 2017’de 1225 dolar seviyesindeydi. Dolayısıyla dünyada geçmiş nesillere kıyasla daha az kazanç ve yaygın gelir sıkıntısı faktörleri mevcut. Üstelik bu can sıkıcı ‘ortak noktalar’ her geçen yıl daha da derinleşiyor…
Bir önceki güne göre daha fazla stres ve kaygının son yıllardaki olağanüstü tırmanışının altında yatan nedenlerden biri de gelirlerle ilgili problemler…
Şimdi biraz da ‘zorlama’ mutluluk enjeksiyonu… Böylesine bir konjonktürde yılda sadece 2000 dolar (40.000 TL) kazanılması halinde global ortalama geride bırakılıyor. Eğer Türkiye’de bir bankada 20.000 TL’niz (1000 dolar) varsa ABD’deki kimselerin yüzde 70’inden daha fazla tasarruf ediyorsunuz. (En azından ABD’lilerin yüzde 70’inden daha fazla birikime sahip olmak) Basit görünüyor.
Özellikle Y ve Z nesli, genel bir -geçimde zorluk- sarmalının etkisi altında ve buradan çıkmak için atılacak adımlar, mali zorlukları geride bırakmak ve güneşin harikulade bir açıda olduğu konfor havuzunda kulaç atmak anlamına geliyor.
Esasen bir Y kuşağı üyesi olan genç ama milyoner yazar Grant Sabatier’in Parasal Özgürlük (Financial Freedom) başlıklı çok satan kitabında gelirleri artırmaya dönük bir dizi öneri sıralanıyor. Büyük kısmı klişenin ötesine geçemeyen öneriler arasında freelance çalışma, ek iş yapma, internetten satış yapma, komşunun köpeğini gezdirme, evde kedi bakıcılığı türünde modellerle kazancın artırılması ve ardından da yüksek oranda borsada yatırım tavsiye ediliyor. Bu arada tasarruf için bir takım önerilerde bulunmayı da ihmal etmiyor Sabatier. Önerileri fütursuzca sıralamak kolay, peki ya harekete geçmek?
Ticaret, çağların çok ötesinden beri zengin olmanın anahtarı olarak kabul edilir. Bu kapsamda 250 yıl önceki yerleri tozlu pazarlarda baharat satmak gibi parlak fikirlerin yeri günümüzde dijital ‘pazarlardaki’ cesur adımlara bırakıldı. Buradaki kelime oyunu bir şaka sayılmaz; dijital, sayısız gelir odağıyla sanal ve uçsuz bucaksız bir pazar zira ve yeni fikirlerin tam da burada büyük fark yarattığına şüphe yok.
Burada mantıksal çıkarımlar değil ama belki de ‘kaçış noktaları’ akla gelebilir. “Çalışıyoruz, yoruluyoruz, -ek iş mi, yeni bir kariyer mi dedin- daha fazlası için gücümüz yok” belki de en yaygın sav. ‘Herhangi bir eylemde bulunmuyor olmak ve âtıl bir ruh hali’ de harekete geçilerek geriye itilmesi gereken acil sorunlardan biri bu noktada. Peki gerçekten tüm çıkış yolları kapalı mı?
Biraz daha zorlayın zihni…
Seçenekler olmalı?
Evet var…
Çıkış yolları olasılıkların en iyi yönde artırılması ile belirginleşir…
Öne çıkan olasılıklardan biri ise sektör lideri online eğitimler…
Sektörün öncü platformu FinTech İstanbul Akademi’de birçok eğitim var…
Bunlar arasındaki 1500’ün üzerinde mezunu ile 2016’dan beri her yıl aralıksız devam eden FinTech 101 Online Eğitimi, geleceğiniz için en doğru karar olabilir. Aradığınız çıkış noktası olabilir…
FinTech, modern çağın öne çıkan sektörlerinde ilk sıralarda konumlanıyor. FinTech eğitimi ile yepyeni olasılıklara kapı aralayabilir, etkin adımları ile ilham veren bir girişimciye dönüşebilirsiniz.
Birden fazla kurucu ile ürün ve hizmetlere odaklanan etkin platformlar oluşturabilir veya kariyerinize yepyeni bir tam zamanlı pencere açabilirsiniz.
Yetişmiş insan gücünün büyük önem taşıdığı FinTech sektörüne dahil olabilirsiniz.
Sonsuz fırsatlar ve belki de daha fazlası için siz de FinTech 101 Online Eğitimi’ne katılın.
Detaylı bilgi ve kayıt için buraya tıklayabilirsiniz.
Unutmadan;
Eğitim tarihleri: 13 Mart – 13 Nisan 2023