The Banker tarafından “Dünyanın En Değerli 500 Bankası” verileri yayınlandı.

Listeye baktığımızda ilk 5 sıradaki bankaların geçen seneye göre değişmediği (ilk 4 sıra son 5 senedir aynı) ve ilk 10’da 5 Çin ve 5 Amerikan Bankasının olduğu dikkat çekmektedir.

Ülkemizden 7 Banka listeye girmiştir. En değerli Bankalarımız sırayla Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası ve Ziraat Bankası olarak görülmektedir.

Avrupa bölgesinde HSBC, Santander ve Barclays en değerli ilk 3 banka olarak yer almaktadır.

En değerli Bankaların bulunduğu ülkelere baktığımızda ise Çin ve Amerika’nın %55 paya sahip olduğu görülmektedir. Kanada, Birleşik Krallık ve Fransa 2 ülkeyi takip etmekte, ülkemiz ise 34. sırada yer almaktadır.

Bana göre aynı listedeki 2 önemli husus;

– Japon Bankalarının değerinin bir önceki seneye göre %16 düşmesi
(en değerli ilk 5 bankasından 4’ünde değer kaybı bulunmaktadır)

– Brezilya Bankalarının değerinin aynı dönemde %31 artması
(listede bulunan 11 Bankadan 10’u bu dönem değerini artırmıştır)

Raporun en dikkat çekici verisi ise geçtiğimiz günlerde iflas eden SVB’nin (Silicon Valley Bank) geçtiğimiz sene yüzde olarak en fazla marka değeri artışı (%148) sağlayan Banka olmasıdır.

Son olarak listede sadece 2 adet dijital banka bulunmaktadır, Nubank (Brezilya) ve Revolut (Birleşik Krallık). Nubank sıralamada üst sıralara çıkmış, Revolut ise ilk defa listeye girmiştir.

Raporla ilgili birçok dataya ve yoruma The Banker ve Brand Finance sayfalarından ulaşılabilir.


Yukarıdaki özet bilgiler ile hazırlanan kısa sunumun faydalı olması dileğiyle.

KaynakLinkedin
2006 yılında Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Murat GÜLEÇ, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans Programı’nı tamamlamıştır. 2007 yılında Bankacılık kariyerine müfettiş yardımcılığı görevi ile başlamış, müfettişlik, bölge müdür yardımcılığı, şube müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Halen Türkiye’nin önde gelen bankalarından birinde Birim müdürü olarak görev yapmakta ve Başkent Üniversitesi’nde Bankacılık ve Finans alanında doktorasını sürdürmektedir. Bankacılık, Finans, FinTech, Teknoloji konu başlıklarında finansal okuryazarlığa katkı sağlama amacıyla makaleler ele almaktadır.