AB genelindeki birleşik bir dijital cüzdana geçiş, online hizmetlerin verimliliğini artırma, bireyler ve şirketlerin diğer üye devletlerde sunulan hizmetleri kullanmasını kolaylaştırma gibi potansiyel etkilere sahip…

Avrupa Parlamentosu tarafından, Avrupa Birliği (AB) genelinde geçerli olacak bir dijital cüzdan oluşturulması yönündeki yasa tasarısı oylamaya sunuldu. Oylamada 418 üye lehte oy, 127 üye ise red ya da çekimser oy kullandı ve yasa tasarısı kabul edildi.

Hazırlıkların ardından 2024’te nihai olarak kullanıma sunulması planlanan Avrupa Dijital Kimlik Cüzdanı (eID) ile AB genelindeki vatandaşlar, dijital cüzdanlarını kamusal hizmetlere erişimde kullanabilecek. Dijital cüzdan AB’deki bireyler ile işletmelere isimler, adresler, sürücü ehliyetleri, banka hesapları, doğum sertifikaları, diplomalar ve diğer belgeleri dijital olarak saklama ve kamusal alanda kullanma imkanı tanıyacak.

Merak edilen bir diğer konu da gizlilik ve güvenlik. Bu noktada gizliliğin korunması konusunun ZK-proof olarak tanımlanan sıfır bilgi kanıtı yoluyla sağlanacağı bildirildi. Sıfır bilgi kanıtı, kullanıcının kişisel verilerini paylaşmadan işlem gerçekleştirebilmesini esas alan bir mekanizma şeklinde özetleniyor…

Daha dijital bir Avrupa…

Yasa tasarısının AB Parlamentosu’nda geçmesinin ardından görüşlerini paylaşan Parlamento Üyesi Romana Jerkovic, “Program, vatandaşların bugün olduğu gibi ticari sağlayıcılara başvurmak zorunda kalmadan online bir şekilde, Avrupa Dijital Kimlik Cüzdanı aracılığıyla, güven, güvenlik ve mahremiyet endişeleri olmaksızın kendilerini tanımlamasına ve doğrulamasına olanak sağlayacak” ifadelerini kullandı.

AB genelindeki birleşik bir dijital cüzdana geçiçin online hizmetlerin verimliliğini artırma, bireyler ve şirketlerin diğer üye devletlerde sunulan hizmetleri kullanımını kolaylaştırma gibi potansiyel etkilere sahip olduğu kaydediliyor.

Akıllı Sözleşmeler’e yeşil ışık

Öte yandan AB Parlamentosu, Akıllı Sözleşmeler ile ilgili yönetmeliği de kabul etti. Oy çokluğuyla kabul edilen yönetmelik ile birlikte akıllı sözleşmelerin kullanımı yasa kapsamına alındı ve IoT cihazları için yazılan akıllı sözleşmelerin, mevcut sözleşmelerde olduğu gibi ‘bağlayıcılık taşıyacağı’ belirtildi.

AB, Haziran 2021’de Avrupa Dijital Kimlik Cüzdanı planlarını onaylamış ve geçtiğimiz Kasım ayında cüzdanı 2024’te piyasaya sürmeye hazırlandığını açıklamıştı.

KaynakEuroparl