Dünyadaki Neobank’lara baktığımızda önemli bir bölümünün geleneksel bir banka ya da finansal kuruluş tarafından kurulduğunu görüyoruz…

Ayrı bir dijital banka (Neobank) kurmak, Geleneksel Bankalara önemli bir rekabet avantajı sağlamanın yanı sıra yenilikçi müşteri deneyiminin daha hızlı sunulması imkanını da beraberinde getirebilir.

Bununla birlikte kültürel dönüşüm, teknolojik yatırım, ayrı yeteneğe sahip çalışanların bulunması ve mevcut operasyonlara uyum gibi önemli birçok zorluk da çıkarabilir.

Dünyada hızlı kara geçen, daha hızlı müşteri sayısını artıran Neobank’lara baktığımızda önemli bir bölümünün geleneksel bir banka ya da finansal kuruluş tarafından kurulduğunu görüyoruz.

The Financial Brand’de yayınlanan “Geleneksel Bankalar Bağımsız Dijital Bankacılık İkizlerini Oluşturmalı mı?” makalesinde yer alan bir bölümü aşağıda paylaşıyorum.

Ayrı Bir Dijital Bankacılık Birimi Kurmanın 7 Faydası

⏺ Yeni müşteriler çekmek: Yeni müşteri segmentlerine ulaşmayı kolaylaştırır.

⏺ Mevcut yetenek, teknoloji ve finansman: Deneyimli çalışan, mevcut teknolojik gelişim ve yatırım finansman kaynağına baştan sahip olmak.

⏺ Daha düşük operasyonel maliyetler: Deneyim ile süreçlerin iyileştirilmesi, maliyetlerin azaltılması daha kolaydır.

⏺ Geliştirilmiş müşteri deneyimi: Geleneksel bir banka, ayrı bir dijital banka kurarak müşterilerine dijital bankacılığın rahatlığını ve hızını genellikle daha düşük maliyetlerle ve tüketici için artan etkileşim fırsatlarıyla sunar.

⏺ Pazara giriş hızı: Esnekliği daha fazladır, tanınırlığın avantajı kullanılır.

⏺ Daha fazla çeviklik: Dijital bankalar genellikle geleneksel bankalara kıyasla pazardaki değişikliklere daha kolay adapte olur.

Gelir akışlarının çeşitlendirilmesi: Ayrı bir dijital banka kurmak, geleneksel bir bankanın müşterilerine yeni ürün ve hizmetler sunarak gelir akışlarını çeşitlendirmesini sağlar.

Ülkemizde şu an geleneksel bir bankanın dijital bankası bulunmamakta. Ziraat Bankası’nın, Ziraat Dinamik Banka A.Ş. adında kuruluş izni almış, ancak faaliyetine henüz başlamamış bir adımı bulunmakta.

Önümüzdeki dönemde ülkemizdeki diğer büyük bankaların da bu adımı atıp atmayacakları ya da Ziraat Dinamik dijital bankasının performansının nasıl olacağı en merak edilen hususlar.

Murat Güleç
2006 yılında Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Murat GÜLEÇ, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans Programı’nı tamamlamıştır. 2007 yılında Bankacılık kariyerine müfettiş yardımcılığı görevi ile başlamış, müfettişlik, bölge müdür yardımcılığı, şube müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Halen Türkiye’nin önde gelen bankalarından birinde Birim müdürü olarak görev yapmakta ve Başkent Üniversitesi’nde Bankacılık ve Finans alanında doktorasını sürdürmektedir. Bankacılık, Finans, FinTech, Teknoloji konu başlıklarında finansal okuryazarlığa katkı sağlama amacıyla makaleler ele almaktadır.