Alman FinTech ekosisteminde Ağustos ayında öne çıkan gelişmelere beraber göz atalım…

Ağustos ayı, yaz tatilini bekleyen Almanlar için büyük bir hayal kırıklığı ile başladı: bazı eyaletler sağanak yağmur ve doluya maruz kalırken Baden-Württemberg eyaletinde 1,5 metreye varan kar yağışı gözlendi.

 

Görsel: Schulz/SDMG/dpa

Almanya’da yaşayan Türkler havanın azizliğine uğramış olsa da Türkiye’deki okuyucuların içini ısıtacak bazı gelişmeler de yaşandı. 6 Ağustos’ta okçu Metin Gazoz Berlin’de Dünya Şampiyonu oldu.

Ayrıca Türkiye’nin tek sivil kadın akrobasi pilotu Semin Öztürk Şener, 12-13 Ağustos’ta Bautzen Hava Gösterisi’nde (Flugtage Bautzen) Türk Bayrağı’nı dalgalandırarak Türk halkını gururlandırdı.

Bunun dışında ağustos ayında uzundur beklenen çifte vatandaşlık yasasının onaylanması ile belirsizlik sona ermiş oldu. Mevcut vatandaşlık yasası kapsamında Türklere çifte vatandaşlık hakkı vermeyen Almanya bu değişiklikle ayrımcılık söylemlerini yatıştırmayı ve nitelikli iş gücünü ülkeye çekmeyi amaçlıyor.

Almanya’da geçen ay raporlanan diğer gelişmeler ise şu şekilde:

  • Almanya’nın iklim konusundaki hırslı hedeflerini tutturamayacağı düşünülüyor.
  • Durgunluk ve gerileme arası bir ‘alacakaranlık kuşağı’ döneminden geçen Alman ekonomisinin gittikçe yavaşladığı medyada tartışma konusu. Nitekim artan fiyatlar sebebiyle Almanların temel ihtiyaçlarından giderek daha çok kısıntı yapmak zorunda olduğu biliniyor.
  • Almanya, Kadınlar Dünya Kupası’ndan elendi.
  • Almanya’da 2024 itibariyle otel ve gastronomi dalında KDV oranları %7’den %29’a çıkarılacak. Bu artış sebebiyle restorancılık alanında iflas dalgası yaşanması ihtimali bulunduğu düşünülüyor.
  • Alman araba endüstrisinin artan maliyetler ve rekabet ve düşen talep sebebiyle sıkıntılı olduğu medyaya yansıdı.
  • Sadece Almanya’da değil dünyanın her yerinde sevilerek kullanılan ortopedik terlik markası Birkenstock Amerika borsasına girmeye hazırlandığını ilan etti.
  • Süpermarket zincirlerinden Penny ürünlerin ‘gerçek maliyet’ üzerinden satılması için ağustos ayında bir kampanya başlattı. Buna göre belirli ürünler sanayi üretimlerinin çevreye, tüketicilere ve üreticilerin sağlığına nasıl zarar verdiğini yansıtan bir fiyatlandırma ile satılacak. Bu test promosyonu kapsamında uygun fiyatlı bazı ürünlerin birim fiyatlarında ciddi bir artış olduğu gözlendi.
  • Alman havayolu Lufthansa 2023’ün sonunda 70 yıllık tarihinin en yüksek kar miktarını (EUR 2,6 milyar) yakalamayı beklediğini açıkladı.

Teknoloji ve Finans Ekosistemindeki Gelişmeler

Paypal’ın stablecoin haberleri ile tüm ekosistem gibi Almanya’da da bir canlanma gözlendi. Ancak bu sonbahar kuru yapraklarla beraber fintek ekosistemini de silkeleyecek gibi duruyor. Finance Forward’ın Ağustos tarihli haberine göre Almanya’daki çoğu orta ölçekli fintek girişimi rakipleri veya bankalar tarafından devralınmak için gün sayıyor.

Avrupa Uygulamalı Yapay Zeka Enstitüsü’nün yayımladığı rapor 2023’te Almanya’daki yapay zeka ekosistemini, gelişmeleri ve en revaçtaki yirmi girişimi ele alıyor.

Bunun dışında, Fintech Global’in son raporu Almanya’da halen klasik bankaların (yeni jenerasyon alternatiflere nazaran) revaçta olduğunu ortaya koydu. Rapora göre Sparkasse, VR, ING, Commerzbank ve Deutsche Bank gibi klasik oyuncular ile neobankalar arasında ciddi bir fark var.

Görsel: FinTech Global

Diğer gelişmeler ise şu şekilde:

  • Alman e-ticaret devi Zalando Savrr iş birliği ile “Şimdi biriktir sonra al” (Save now pay later) hizmeti sunmaya başladı
  • Getir farklı pazarlarda 2500 kişiyi işten çıkardı
  • Alman Fintech CHECK24, KOBİ kredileri alanında iwoca ile iş birliğine başladı.
  • Silicon Valley Bankası’nın $169 milyonluk Alman kredi portföyü Bootstrap Europe’a $64milyona satıldı.
  • Alman kredi teknoloji şirketi Auxmoney Hollandalı rakibi Lender & Spender’ı satın aldı.
  • Bir başka devralma haberi ise Friday Finance tarafından geldi. Kurumsal kart hizmeti sunan Pliant, Alman banka teknolojisi sağlayıcısı Friday Finance’i satın aldı.
  • Berlin merkezli Pliant ayrıca Finlandiya’dan elektronik para lisansı aldı. Bu kararın sebebinin regülatörün Alman regülatörüne rağmen daha esnek ve KYC alanında daha inovatif olması olduğu düşünülüyor.
  • Insurlab Germany, the Maschmeyer Group ve Fransız yatırımcı Astorya.io’nun hazırladığı ‘Almanya’da sigorta teknolojilerinin 10 senesi’ isimli rapor yayımlandı.
  • Kripto borsası Bitvavo’nun Almanya’ya açılmayı planladığı düşünülüyor.
  • Deutsche Borse Group DLT sağlayıcısı FundsDLT’de Credit Suisse Asset Management ve Natixis Investment Managers’a ait hisseleri de alarak pozisyonunu güçlendirdi.
  • Finance Forward’ın haberine göre kredi kartı girişimi Xpay ödeme aczi başvurusunda bulundu.
  • Sifted’in raporlarına göre yapılan FinTech CEO popülerlik araştırmasına göre Qonto, Zepz ve Payfit CEO’ları çalışanları tarafından en çok sevilen yöneticiler arasında. Sıralamada en altta Wefox, Klarna, Trade Republic, N26 ve Checkout.com CEO’ları yer alıyor. Bu şirketlerin çoğunluğunun Almanya merkezli olması FinTech ekosistemi ile ilgili de ipuçları veriyor aslında.
Görsel: Sifted

BaFin Gelişmeleri

Hukuk ve Regülasyonlar

Digital Services Act’in belirli kısımlarının Ağustos ayında yürürlüğe girmesi ile Avrupa’daki büyük sosyal medya platformları gerekli değişiklikleri yapmak için yarışa başladılar.

– BaFin, kripto Worldcoin’in Alman pazarına girmeden önce gerekli izinleri alıp almadığını araştırıyor.

Yatırım Turları

– Koleksiyonerlere özel yatırım ürünleri platformu yöneten Arttrade 2 milyon avro yatırım aldı.

– Ek yatırım alan ödeme aplikasyonu Luca sermayesini %10 artırdı.

Alman ekosistemi hakkında daha fazla bilgi edinmek ve pazara hazırlanmak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Elif Kocaoğlu Ulbrich
Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Ş. Elif Kocaoğlu Ulbrich, Galatasaray Üniversitesi’nden Özel Hukuk ve WHU – Otto Beisheim School of Management’tan İşletme Yüksek Lisans derecelerine sahiptir ve ilaveten Jean Monnet, Joachim Herz Stiftung bursiyeridir. İstanbul ve Ankara’da muhtelif uluslararası hukuk bürolarında altı seneden fazla avukat olarak çalıştıktan sonra, Denizbank A.Ş. ile başlayan bankacılık ve finans kariyerine 2013 itibariyle Hamburg ve daha sonra Berlin’deki FinTech startuplarında (FinLeap, Cringle, Lendico) iş geliştirme, proje yönetimi, FinTech regülasyon ve lobi faaliyetleri alanlarında uzmanlaşarak devam etmiştir. FINTECH Circle ve Wiley iş birliğiyle 2020’de yayımlanması planlanan The PAYTECH Book, The AI Book ve The LegalTech Book kitaplarında eş yazar olan Kocaoğlu Ulbrich, kurucusu olduğu Berlin merkezli Contextual Solutions aracılığıyla 2019'dan beri danışmanlık, eğitim ve yayım hizmetleri sunmaktadır.