Her ne kadar kripto paraların değeri 1.1 Trilyon ABD Dolarının üzerinde olsa bile halen finansal istikrara yönelik riskler üst seviyede…
Birçok ülkede geçerli bir mevzuatının olmaması, düzenleme ve denetleme faaliyetlerinin yetersizliği, bizlerin dijital varlıklara olan ilgisini yavaşlatmakta.
Kripto para birimleri ve sabitcoin’lerin güvenilirliğine ilişkin soru işaretleri ise geçen yıl piyasalarda yaşanan sert dalgalanmalara sebep olmuştu.
Bu durumlara rağmen dünya genelinde merkez bankası dijital para birimlerine (CBDC) yönelik çalışmaların da arttığı görülmekte.
Ülkemizde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) öncülüğünde yürütülen projenin ilk fazı geçen sene tamamlanmıştı. OVP gündeminde de yer alan CBDC çalışmalarının ikinci fazının hazırlıklarının da hızla devam etmekte olduğu TCMB tarafından açıklandı.
CBDC ile yine gündem olan dijital varlıkların tarihçesini aşağıda özet bir şekilde paylaşmak istedim.
Bitcoin’in Ortaya Çıkışı: Birçok kişi için dijital varlıkların tarihi, Bitcoin ile başlamaktadır. Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bir kişi veya grup tarafından 2008’de yazılan bir whitepaper ile başlayan bu süreç, 2009’da Bitcoin’in piyasaya sürülmesiyle dünyada hızla yaygınlaştı. Bitcoin, merkezi olmayan bir dijital para birimi olarak ortaya çıktı ve blok zinciri teknolojisi kullanılarak işlem kayıtları tutulmaya başlandı.
Altcoin’lerin Ortaya Çıkışı (2011-2013): Bitcoin’in başarısının ardından, farklı kripto para birimleri veya “altcoinler” ortaya çıkmaya başladı. Litecoin (2011), Namecoin (2011) ve Ripple (2012) gibi diğer dijital varlıkların geliştirilmesiyle bu pazar genişlemeye başladı.
Ethereum: 2015 yılında lansmanı yapılan Ethereum ile blok zincirinin kripto fonlarına ek olarak yazılım programlarını da barındırmasına izin veren bir teknoloji olan Akıllı Sözleşmeler tanıtıldı.
Dijital Varlıkların Popülerleşmesi: 2017 yılında kripto para birimleri büyük bir ilgi gördü ve Bitcoin fiyatı büyük bir yükseliş yaşadı. Bu dönemde Initial Coin Offerings (ICO’lar) adı verilen fon toplama yöntemleriyle birçok yeni dijital varlık piyasaya sürüldü.
Kurumsal Kabul: 2020’lerin başlarında, büyük finans kurumları ve şirketler dijital varlıklara olan ilgilerini artırmaya başladılar. Bitcoin ve diğer kripto paralar, yatırım portföylerinin bir parçası olarak kabul edilmeye başlandı.
Merkez Bankası Dijital Paralar (CBDC’ler): Birçok ülke, kendi merkez bankası dijital paralarını geliştirmeye başladı. Bu, geleneksel para birimlerinin dijital sürümlerini temsil etmektedir.
12-14 Eylül tarihleri arasında Türkiye’de düzenlenen ve FinTech İstanbul’un medya sponsoru olduğu CBDC Conference hakkındaki detayları buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.