Mobil ödeme çözümlerinin önde gelen uygulamalarından biri olan Apple Pay, 2014 yılında tanıtılmasından bu yana dikkat çekici bir büyüme gösterdi. Apple’ın cihazlarıyla birlikte insanların ödeme alışkanlıklarını değiştirmeyi vadeden Apple Pay, zaman içerisinde bu kullanıcılar için temassız ve güvenli ödemeleri hayatlarının bir parçası haline getirdi.
2014 yılında Apple Pay’in kullanıma sunulmasıyla birlikte Apple, iPhone’a yeni bir işlev ekleyerek onu dijital bir cüzdana dönüştürdü. Kullanıcıların tek bir dokunuşla müzik, film ve uygulamaları için ödeme yapmasına olanak tanıyan bu sistem son yıllarda NFC teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte fiziksel alışveriş için de kullanışlı hale geldi. Peki piyasaya sürüldüğü günden bu yana Apple Pay, tüketici tarafında nasıl bir performans gösterdi. Birkaç kilit istatistiğe göz atalım.
- Dünyada 2,3 milyar mobil cüzdan bulunuyor ve bunların 507 milyonu Apple Pay
- 2020 yılında ABD’de yapılan tüm mobil cüzdan ödemelerinin %92’si Apple Pay ile yapıldı
- Apple Pay’in çevrimiçi ödemelerdeki pazar payı yüzde 6,21 oranında
- Apple Pay aracılığıyla yapılan işlemler dünyadaki tüm kart işlemlerinin yüzde 5’ini oluşturuyor
- ABD’de 40.145 işletme Apple Pay’i kabul ediyor
- ABD menşeli 200.693 web sitesi Apple Pay ile ödeme kabul ediyor
- Z kuşağı mobil cüzdan kullanıcılarının %73,1’i bir haftalık süre içinde mağazadan alışveriş yapmak için Apple Pay’i kullandı
Apple Pay, ABD’deki en popüler mobil cüzdan hizmeti olsa da, Çin gibi başka bir büyük pazarda durum farklı. Çin’de Ali Pay ve WeChat Pay’in sırasıyla 650 milyon ve 550 milyon civarı kullanıcısı var. Apple Pay’den daha fazla kullanıcıya sahip olmaları büyük ölçüde Çin’deki mobil cüzdan benimseme oranının inanılmaz derecede yüksek olması ve Android kullanıcı sayısının Apple kullanıcı sayısından önemli ölçüde yüksek olmasına bağlanıyor. ABD’de Starbucks uygulamalarıyla yapılan mobil ödemelerin payının Samsung Pay ve Google Pay’den daha yüksek olması ise dikkat çekici bir başka veri.
Geçtiğimiz ay 45,4 milyon Amerikalı en az bir işlem yapmak için Apple Pay’i kullandı. Bu sayı Amerikan nüfusunun yüzde 16,2’sini oluşturuyor. Gelecek yıl Apple Pay kullanan kişi sayısının 48,7 milyona, yani ABD nüfusunun yüzde 17,3’üne çıkacağı tahmin ediliyor. Apple Pay büyüme tahminlerine göre hizmetin pazara yavaş ve istikrarlı bir şekilde nüfuz etmesi ve 2024 yılına kadar 51,5 milyon kullanıcıya ulaşması bekleniyor. 2025 yılı tahminleri ise 54,2 milyon kişinin Apple Pay’i kullanacağını, 2026 yılında ise bu sayının 56,7 milyona çıkacağını gösteriyor.
Verilerden de anlaşılacağı üzere, Apple Pay yavaş da olsa büyümeye devam ediyor. Temassız ödemeler, özellikle de insanlar zaten diğer ödeme yöntemlerini kullanmaya alışmışken, girilmesi zor bir pazar. Apple Pay’i benimsemek iPhone kullanıcıları için en uygun yöntem olsa da eski alışkanlıklar kolay kolay bırakılmıyor, bu nedenle hizmetin gerçekten yaygınlaşması birkaç yıl daha sürebilir.
Bununla birlikte, mobil cüzdan pazarındaki hakimiyeti ve ABD, İngiltere ve Kanada’daki yüksek kullanım oranları gibi bazı umut verici Apple Pay verileri de göze çarpıyor. Bu nedenle Apple, ödeme uygulamasının geleceğine umutla bakıyor. Apple Pay henüz ülkemizdeki bankalara ait kartlarla kullanılamıyor.