Gömülü finans (Embedded Finance), finansal hizmetlerin finansal olmayan ürünlere ve hizmetlere entegrasyonu olarak tanımlanır ve son yıllarda hızla büyüyen bir trend haline gelmiştir.

Juniper Research tarafından yayınlanan raporda, gömülü finans pazarı şu anda yaklaşık 92 milyar dolar değerinde olup 2028 yılına kadar 228 milyar dolara ulaşması, %148’lik bir büyüme göstermesi öngörülmektedir.

Faydaları:
– Tüketiciler için; daha rahat ve kişiselleştirilmiş bir finansal deneyimi,
– İşletmeler için; müşteri sadakatini ve gelir akışlarını artırma, bu hususa ek olarak tüketici davranışı hakkında değerli veriler toplama,
– Finansal sektör dışı firmalar için ise; bir banka lisansına gerek olmadan finansal işlemlere aracılık edebilmesi.

Zorluklar:
– Tüketicilerin güvenlik konusundaki endişeleri
– Gömülü finans ürünlerini etkinleştirmek için gereken teknik gereksinimler

Kullanım Örnekleri:
E-ticaret firmalarındaki cüzdanlar (Embedded Payments-Gömülü Cüzdanlar)
E-ticaret firmalarından alışveriş esnasında alınan krediler ya da Starbucks cüzdan örneği (Embedded Banking-Gömülü Bankacılık)
Araba satışı yapan firmaların, aynı zamanda sigorta hizmetini de sunuyor olması (Embedded Insurance-Gömülü Sigorta Hizmeti)
Oyun içi satın almalar
E-ticaret firmalarının BNPL (Buy Now Pay Later-Şimdi Al Sonra Öde) hizmetini vermesi

2024’te Gözlemlenecek Ana Trendler:
– Geleneksel bankaların gömülü finans alanına girmesi ve fintech’lerle iş birliği yapması/artarak devam etmesi
– Özellikle gömülü ödemeler için kullanıcı deneyimini artırma
– Gömülü finans çözümlerinin küresel büyümesi ve yaygınlaşması
– Bankalar, fintech’ler ve BaaS şirketleri gibi ekosistemdeki çeşitli oyuncular arasında ortaklıklar

BaaS nedir?
(Banking as a Service-Servis Modeli Bankacılığı), bankaların sahip oldukları bankacılık altyapısını 3. taraflarla API yoluyla paylaşmasıdır. Böylelikle Bankacılık hizmetleri, sektör dışı ürün ve hizmetlere API’ler vasıtasıyla entegre edilmiş olur.

API nedir?
Kısa adı API olan Application Programming Interface–Uygulama Programlama Arayüzleri, farklı uygulamaların birbirleriyle etkileşime girmesini ve veri alışverişi yapmasını sağlayan yazılımdır.

Murat Güleç
2006 yılında Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Murat GÜLEÇ, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans Programı’nı tamamlamıştır. 2007 yılında Bankacılık kariyerine müfettiş yardımcılığı görevi ile başlamış, müfettişlik, bölge müdür yardımcılığı, şube müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Halen Türkiye’nin önde gelen bankalarından birinde Birim müdürü olarak görev yapmakta ve Başkent Üniversitesi’nde Bankacılık ve Finans alanında doktorasını sürdürmektedir. Bankacılık, Finans, FinTech, Teknoloji konu başlıklarında finansal okuryazarlığa katkı sağlama amacıyla makaleler ele almaktadır.