Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi koordinasyonunda hazırlanan ve ilki 2021 yılında yayımlanan “Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu”nun yeni sayısı olan “Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu 2023” yayımlandı.

Yurt içi ve yurt dışı yatırımcılara, girişimcilere ve akademik literatüre referans sağlamak üzere Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından hazırlanan Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu 2023, ülkemiz finansal teknolojiler sektörüne ilişkin gelişmeleri ve verileri güncel ve doğru şekilde ekosisteme sunmaktadır. Bu yılın raporunda, fintek ekosisteminde son yıllarda hayata geçirilen ve sektörün gelişimine katkı sunan düzenlemeler detaylı bir şekilde açıklandı.

İnovasyon Dostu Düzenleme Ortamı;

2023 yılı, dünya fintek ekosistemi, düzenleyici kurumların artan denetimi, kuralların belirlenmesi ve uygulanması ile “düzenleme artışı, risk azalışı” şeklinde nitelendirilmiştir. Bu gelişmeler, sektördeki belirsizlikleri azaltırken, şeffaflık ve güvenilirliği artırarak fintek firmalarının daha sağlam temeller üzerinde ilerlemesini kolaylaştıracaktır.

Türkiye’de fintek alanındaki düzenlemeler 2010’lu yılların başlarına dayanmaktadır. 2012 yılında yeni nesil ödeme cihazlarının zorunlu hale gelmesiyle birlikte bu alanda birçok fintek girişimi çıkmaya başlamış, 2015 yılında e-para ve ödeme kuruluşu lisanslarının verilmeye başlanması ile de bu alandaki girişimlerin sayısı hızla artmıştır. Aralık 2023 tarihi itibarıyla toplam 81 firmaya lisans verilmiştir.

2019’da çıkan paya dayalı kitle fonlama tebliği sonrası 21 platformun kuruluşuna izin verilmiş, bu platformlarda 2023 sonu itibarıyla 123 girişim fonlanmıştır. Pandemi döneminde dijitalleşme, uzaktan kimlik tespiti gibi konularda önemli tebliğler çıkmıştır. Açık bankacılık ve servis modeli bankacılığı ile ilgili de son dönemde çıkan yönetmelikler sayesinde bankacılık teknolojileri alanında birçok girişim kurulmuştur.

2023 yılındaki gelişmeler şu şekildedir:

  •  Tüzel kişiler için kimlik tespit kriterlerinin belirlenmesi ve hükümlerin belirlenmesi
  •  Dijital cüzdan tanımlarının mevzuata dahil olması
  •  Birlikte çalışabilir kart saklama hizmetinin lisansa tabi olması

Tüm bu gelişmeler Türkiye’nin önümüzdeki dönem çok daha hareketli olacağının en büyük göstergeleri olarak nitelendirilebilir. İstanbul Finans Merkezi’nin hizmete açılmasıyla bu ivme çok daha yukarılara çıkabilir.

Finansal teknolojiler her zaman Türkiye’nin en dinamik sektörlerinden biri olmuştur. 2023 yılında kurulan 26 fintek ile beraber toplamda 696 fintek aktif durumdadır.

Fintek ekosisteminin özellikle son dönemdeki gelişmeler itibarıyla önümüzdeki dönemde açık bankacılık, dijital bankacılık, servis bankacılığı ve dijital para yönünde gelişeceği öngörülmektedir.

Fintek dikeyleri incelendiğinde 2023 sonu itibarıyla Türkiye’de 268 ödeme teknolojisi girişimi, 108 bankacılık teknolojileri girişimi, 100 blok zinciri ve kripto varlık girişimi bulunmaktadır. Bu girişimleri kurumsal finans çözümleri, sigorta teknolojileri girişimleri ve finansman çözümleri takip etmektedir. 2023 yılında en çok fintek kurulan alanlar ise bankacılık teknolojileri, blok zinciri ve kripto varlık, finansman ve ödeme teknolojileri olmuştur. Paya dayalı kitle fonlama da girişimciler tarafından son yılların en çok tercih edilen alanlarından biri olmuş ve sadece 2023 yılında 9 platform kuruluş izni almıştır.

Raporu indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

KaynakCBFO.gov.tr