Geçtiğimiz ay Bank for International Settlements – BIS tarafından yeni bir çalışma dokümanı paylaşıldı, bu çalışma yeni bir kavramdan bahsediyor; Finternet.

Detayları birlikte inceleyelim.

Finternet nedir?

Finternet, internete benzeyen ancak finansal hizmetlere odaklanan, birbirine bağlı finansal ekosistemlerden oluşan devrim niteliğinde bir ağ olarak tanımlanmakta.

Bu vizyon, bireyleri ve işletmeleri finansal hayatlarının merkezine yerleştirerek güçlendirmeyi amaçlıyor. Kullanıcı odaklı bir yaklaşımla finansal hizmetler ve sistemler arasındaki engelleri azaltarak, herkes için erişimi kolaylaştırmak en önemli hedeflerden.

Finternet nasıl çalışır?

  • Tokenizasyon ve birleşik defterler gibi yenilikçi teknolojilerden faydalanarak,
  • Güçlü ekonomik ve düzenleyici çerçeve ile desteklenerek,
  • Daha fazla katılımı teşvik ederek, kişiselleştirilmiş hizmetler sunarak, maliyeti düşürerek, hızı ve güvenilirliği artırarak,
  • Bu vizyonu gerçekleştirmek için gereken teknolojinin çoğu halihazırda mevcut ve hızla gelişmeye devam etmekte.

Finternetin amacı nedir?

Çalışabilirlik, doğrulanabilirlik, programlanabilirlik, değişmezlik, kesinlik, geliştirilebilirlik, modülerlik, ölçeklenebilirlik, güvenlik ve gizlilik gibi temel teknik özelliklerin nasıl dahil edilebileceğini ve farklı yönetim normlarının nasıl yerleştirileceğini açıklayan bir plan sunmak

Son Söz

Dijital çağın getirdiği kapsayıcı, yenilikçi, katılımcı, erişilebilir ve uygun fiyatlı, kimseyi geride bırakmayan kullanıcı odaklı, birleşik ve evrensel bir finansal ekosistem oluşturmak için Kamu yetkilileri ve özel sektör kurumları arasında proaktif bir işbirliği gerekiyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

“Finternet: Geleceğin Finansal Sistemi” raporu yayımlandı

Finansın Dijitalleşmesi Raporu yayımlandı

KaynakLinkedIn
Murat Güleç
2006 yılında Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Murat GÜLEÇ, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans Programı’nı tamamlamıştır. 2007 yılında Bankacılık kariyerine müfettiş yardımcılığı görevi ile başlamış, müfettişlik, bölge müdür yardımcılığı, şube müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Halen Türkiye’nin önde gelen bankalarından birinde Birim müdürü olarak görev yapmakta ve Başkent Üniversitesi’nde Bankacılık ve Finans alanında doktorasını sürdürmektedir. Bankacılık, Finans, FinTech, Teknoloji konu başlıklarında finansal okuryazarlığa katkı sağlama amacıyla makaleler ele almaktadır.