Amsterdam’da her yıl gerçekleşen fintech konferansı Money 20/20’de geçen sene olduğu gibi bu sene de Türkiye kalabalık bir delegasyon ile temsil edildi. Geçen senelere nazaran etkinliğe katılan Türk sponsor ve bireysel firmaların sayısında artış olması sebebiyle Türk katılımcılara özel ayrı bir yazı hazırlamayı uygun gördük.
Etkinlik ve panellere dair özete ve Wirecard özel röportajına bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Amsterdam’da Türk Esintileri
Etkinlikte Türkiye pazarına girmek isteyen girişim ve yatırımlar karşılıklı olarak yer alan iki ayrı Türkiye standında DEİK ve TÖDEB tarafından ağırlandı. Stantlardaki kurum ve girişim temsilcileri üç gün boyunca ilgilileri Avrupa pazarı açılma çalışmaları hakkında bilgilendirerek yerel iş ortakları ile görüşmeler gerçekleştirdi.
Paycell, UPT, United Payment, Veripark, Morpara, Fimple, EMBank, Param, Papara gibi ekosistem temsilcileri ise ayrı stantlarda şirketlerini temsil ettiler.
Stantlarda geleneksel lokum, badem ezmesi gibi klasik ikramlıklara ek olarak bu sene bir de Maraş dondurması bulunması Türkiye stantlarını popüler hale getirdi.
Türkiye eşantiyonlarından en çok rağbet göreni ise kuşkusuz Paycell’in göz alıcı çantasıydı; birçok kişiyle konuşma bahanesi yaratan bu çanta için uluslararası bankalardan Google temsilcilerine onlarca kişinin standa uğradığına şahit olduk.
Etkinlikte ayrıca Akbank, İş Bankası, Hayat Finans, Aktif Bank gibi birçok önemli kurumun temsilcisi mevcuttu.
Yan Etkinlikler ve Görüşmeler
Etkinliğin ikinci gününde Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal ve Hazine ve Maliye Müşaviri Zafer Düzenli ve ayrıca Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan ve Finansal Stratejiler ve Analiz Daire Başkanı Ozan Gazitürk etkinliğe gelerek stantları tek tek gezdiler.
Günün ilerleyen saatlerinde Büyükelçilik ev sahipliğinde DEİK, TÖDEB ve Hollanda’daki Türk iş insanlarından oluşan bir konsey Amstel Otel’de gerçekleşen yuvarlak masa toplantısında pazara dair fırsat ve zorlukları tartıştı.
Türk delegasyonunu bir araya getiren diğer etkinlikler arasında Mastercard tekne partisi, Fintech İstanbul kahvaltısı ve WBN buluşması vardı.
Katılımcıların Görüşleri
Etkinlik boyunca Fintech İstanbul ekibi olarak Avrupa’nın çeşitli köşelerinden gelen Türk şirketleri ve girişimleri ile birebir temasta bulunduk. İşte bu katılımcılardan bazıları ve katılımcıların etkinliğe dair görüşleri:
Sipay
Etkinliğin ilk gününde 15 Milyon avroluk A turu yatırımını duyuran Sipay birden etkinliğin odak noktası haline geldi. Ben de fırsatı değerlendirerek Sipay CEO’su Semih Muşabak ile yatırım turu ve Avrupa planları hakkında kısa bir sohbet gerçekleştirdim.
Sipay, POS, cüzdan gibi birçok farklı ödeme dikeyinde hizmet veren bir şirket. Muşabak’a göre Money 2020 çok kritik bir etkinlik çünkü cüzdandan yurtdışı işlemden gerçekleştirebilmek ve ürün dağıtım için iş birliklerine fırsat veriyor. “Amacımız, global firmaların Türkiye kart kabullerini bizim üzerimizden gerçekleştirmesi. Hedef bu olunca globalde insanlar neler yaptığı, rakip firmaların best practice uygulamalarını öğrenebilmek bizim için çok değerli.”
Yatırım turu sebebiyle Sipay standında durmayan bir hareketlilik mevcut. Ben de Semih’e yeni yatırım ile ilgili planlarını sordum. “Yeni yatırım ile İngiltere, Avrupa ve Körfez’de iş yapmayı planlıyoruz. Ancak yurtdışı planlarımızda temkinli ve güvenli ilerlemek istiyoruz. Daha önceki tecrübelerimizden İngiltere ve Avrupa pazarlarının çok da kolay olmadığını biliyoruz, özellikle de amaç Türkiye ile köprü kurmaksa. Biz öncelikle rakipler ne yapıyor, hangi ürünler revaçta gibi konuları açıklığa kavuşturmayı sonra da ilgili teknolojik partnerları bulmaya odaklanacağız.”
Semih’e son olarak Türk katılımcı sayısının artması hakkındaki görüşlerini sordum “Aslında Türkiye’de görüşemediğimiz insanlarla burada görüşüp daha çok vakit geçirmek iyi oluyor, bir nevi coopetition, Ayrıca Türkiye ismini tek ses olarak duyurmak da bizim için önemli. Amacımız Türkiye’yi teknoloji hub’ı olarak kullanarak global bir fintech gücü olmak.”
Yeni yatırımını globalleşmek için kullanmayı amaçlayan Sipay’i muhtemelen bu tarz etkinliklerde daha da çok göreceğiz.
UPT
Türkiye delegasyonundan uzak bir noktada, yabancı girişimlerle bir arada duran UPT standında lokumlarla karşılanınca UPT CEO’su Murat Kastan’a etkinlik izlenimlerini sormadan duramadım.
UPT, Money 20/20 gibi etkinliklerde yeni değil. Uluslararası para transferi alanında 2015 mevzuatıyla ilk lisans alan şirketlerden olan ve 14 ülkede faaliyet gösteren UPT’nin Türkiye ekibi, senelerdir düzenli olarak Money 20/20’ye katılıyor. “7 senedir etkinliğe sponsor olarak katılıyoruz. Daha Türkiye’de ödeme sistemleri yokken kurulan fintech şirketimiz şu anda APIlarla global 190’dan fazla partnere hizmet sağlıyor. İki yıl önce lisansı EMI’ye yükselterek UPTION’un lansmanı yaptık. Bu Money 20/20’yi de partner ağımızı genişletecek görüşmeler yapmak için değerlendirdik. Etkinlik yeni ürünleri ve trendleri öğrenmek için güzel fırsatlar sunuyor.” Diyor UPT CEO’su Kastan.
“Value added financial services” denilince akla gelen ilk şirket olmayı hedefleyen UPT, yakın zamanda kredi, yatırım ürünleri gibi farklı dikeylerde hizmet sunmayı planlıyor.
Murat Kastan, Türkiye’de yaşayan yabancı göçmenlerin bu süreci kolaylaştırdırdığı görüşünde ve sözlerini şöyle tamamlıyor: “Finansal kapsayıcılık Türkiye’deki temel finansal hizmet noktamız. Türkiye’de oturma ve çalışma izni olan müşterilerin problemlerini çözmek için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca yurtdışı öğrenciler ve Türk diasporasının da finansal hizmet ağını genişletmek istiyoruz. Amacımız UPTION’ı global hale getirmek. Dubai ve Berlin’de açtığımız ofislerle artık servis alan taraf olacağız.”
“Money 2020’de harika zaman geçirdik. Etkinlik son derece değerliydi, aydınlatıcı oturumlar ve harika ağ kurma fırsatları sundu. Bu başarılı etkinliğe katkıda bulunan herkese teşekkür ederiz. Fintech’in geleceği için heyecanlıyız.”
Ebru Zeybek, Innovance Consultancy, Head of Sales.
”Finartz’da sunduğumuz dijital cüzdan, e-para, ödeme ve EMV 3D Secure çözümleriyle ilgili son gelişmeleri aktarırken potansiyel ortaklarla yakın temas kurmak ve gelecekteki iş birliklerine zemin hazırlamak oldukça keyifli. Ödeme sektöründeki kilit oyuncularla birçok görüşme gerçekleştirdik ve çok değerli perspektifler edindik. Teknoloji ve finansın kesişim noktasında sunduğumuz çözümlerle global arenada güçlü bir oyuncu olma hedefimizi bir kez daha pekiştirdik. Standımıza uğrayarak bizimle tanışan ve fikirlerini paylaşan herkese çok teşekkür ediyoruz.”
Cihan Demir, Finartz, CEO.