Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) tarafından yayımlanan katılım bankalarına ilişkin son veriler, büyümenin birçok farklı başlıkta devam ettiğine işaret ediyor. İşte detaylar.
TKBB’den derlenen verilere göre katılım bankalarının aktif büyüklükleri Ocak-Haziran arası dönemde yüzde 10,9 artışla 2 trilyon 262 milyon 316 milyon TL oldu. Katılım bankaları, 2023 yılını 2 trilyon 40 milyar 850 milyon lira aktif büyüklükle kapatmıştı.
Yılın ilk 6 ayında da istikrarlı büyümesini sürdüren katılım bankalarında toplanan fonlar 1,5 trilyon TL, toplam kullandırılan fonlar 1 trilyon 61 milyar TL ve toplam öz kaynaklar da 143,9 milyar TL olarak kayıtlara geçti. Ayrıca toplam şube sayısının 1459’dan 1486’ya, çalışan sayısının ise 19 bin 728’den 20 bin 764’e yükseldiği kaydedildi.
Kuveyt Türk öne çıkıyor
İkisi dijital olmak üzere toplamda 9 bankanın faaliyet gösterdiği katılım alanındaki en büyükler de belli oldu. Buna göre en büyük aktif büyüklüğe sahip banka 761,2 milyar TL ile Kuveyt Türk olurken onu, Ziraat Katılım 389,1 milyar TL ve Vakıf Katılım 349 milyar TL ile takip etti.
Yılın ilk yarısında en yüksek net karı elde eden kuruluş da Kuveyt Türk. Bankanın ilgili dönemdeki net karı 15,4 milyar TL olarak açıklandı. Kuveyt Türk’ü 5,1 milyar TL ile Emlak Katılım izledi.
Öz kaynak tarafında da 57,1 milyar TL ile Kuveyt Türk liderliğini korudu.
“Pazar payının artırılması hedefleniyor…”
Yeni katılım bankalarının sisteme dahil olmasıyla sektördeki pazar payının artırılmasının hedeflendiğini kaydeden Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri İsmail Vural, “Bu stratejik hamle, aynı zamanda müşteri kapsayıcılığını artırmaya yönelik dağıtım kanallarına odaklanmayı ve mevcut ürün ve hizmet yelpazesini çeşitlendirmeyi amaçlamaktadır. Geçmiş dönemde başarılı performans grafiğini artıran katılım bankacılığı, Türkiye ekonomisine de kayda değer bir katkı sağladı ve sağlamaya devam ediyor.” Dedi.
“Mobil bankacılık katılım bankalarında birincil kanal haline geldi”
Dijital katılım bankacılığının verilerini paylaşan Vural, şunları kaydetti:
“Mobil bankacılık, katılım bankalarımızda birincil kanal haline geldi. Katılım bankacılığında aktif dijital müşteri sayısı 2024 Haziran ayı itibarıyla 5,5 milyon müşteriye, toplam işlem hacmi 3,7 trilyon liraya ve toplam işlem sayısı ise aynı dönemde 133 milyon adede ulaşmıştır. Sadece mobil bankacılık kullananların oranı yüzde 90,46 iken sadece internet bankacılığını kullananların oranı yüzde 3,4’te kalmıştır. Her iki kanalı kullananların oranı ise yüzde 6,14. Müşterilerin finansal hizmetlere dijital kanallardan ulaşabilmesi için teknolojik altyapı yatırımlarını artırmak kurumların ortak hedefi haline geldi. Güncel teknolojiler kullanarak uzaktan erişim yoluyla müşteri edinimine yönelik teknolojik ve hukuki altyapı bankalar tarafından hazırlanarak faaliyete geçirilmiş ve müşteri portföylerinin gelişimine ve hizmet verimliliğine önemli bir ivme kazandırılmıştır.”
Vural, katılım bankalarının dijital donanımları ve organizasyonel yetkinlikleriyle uzaktan müşteri edinimini çok verimli bir açılım olarak değerlendirdiklerini ve uygulamanın başladığı günden bu yana bu kanaldan müşteri sayısını sürekli artırmayı başardıklarını ifade etti.