Kuzeybatı Avrupa ülkesi İrlanda’da, son dönem FinTech yatırımlarında dramatik bir düşüş yaşanıyor. İşte detaylar…

İrlanda’da FinTech sektörüne dair ilginç gelişmeler söz konusu… Finch Capital’ın son raporuna göre İrlandalı FinTech’ler yılın ilk yarısında toplamda 22 milyon Euro yatırım aldı. Bu rakam şaşırtıcı, çünkü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 90’lık düşüşe işaret ediyor. İrlanda merkezli FinTech’ler 2023’ün ilk yarısında toplamda, çok sayıda başarılı anlaşma sonucunda 212 milyon Euro yatırım almıştı.

Ortalama fon büyüklüklerinin yüzde 40 oranında düştüğü ülkede, ilk yarının en büyük işlemi ise toplam yatırımların neredeyse yarısı olan 10 milyon Euro ile İrlanda’nın güneyindeki Cork merkezli Zartis için gerçekleşmişti.

Finch Capital’e göre, İrlanda’da yaşanan yatırımlardaki düşüş, iyiye gitmeyen ekonomik gidişat ve temkinli yatırımcı yaklaşımı dahil olmak üzere Avrupa genelindeki genel piyasa eğilimlerini yansıtıyor. Avrupa’daki FinTech yatırımları, her ne kadar İrlanda kadar olmasa da, 2024’ün ilk yarısında önemli düzeyde düştü. Yatırımların toplam büyüklüğü 2,9 milyar dolar olarak kayıtlara geçti, bu rakam geçen yılın aynı döneminde 3,8 milyar Euro seviyesindeydi.

Bu arada İrlanda’da FinTech sektörüne yönelik devlet desteği çağrısı geçen aylarda gündeme gelmişti. Ülkede ulusal bir fintech merkezi kurulması gibi öneriler de söz konusu…

Avrupa genelinde yaklaşık 1,5 senedir devam eden seyirde değişmeler yaşanması bekleniyor. Özellikle yapay zekanın etkisi ile sektörün dönüşeceği ve yatırımların yeniden hareketlenebileceği kaydediliyor. Bu noktada Finch Capital ortağı Mike Brennan’a göre önümüzdeki 12-18 aylık süre, Avrupa’da fintech sektörü için bir dönüm noktası olacak.

KaynakFinextra