Varlık ve portföy yönetiminde algoritma ve yapay zeka kullanımı büyük önem taşıyor. Bu alanda Bireysel Emeklilik Sistemlerinde kullanılan yatırım fonlarının yönetimi için geliştirdikleri Akıllı BES platformu ile dikkat çeken Onur Yurtsever ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendiniz ve Akıllı BES çözümünüzü bize tanıtır mısınız?

Bireysel Emeklilik Sistemi gelişmiş birçok ekonomide büyük öneme sahip. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne devlet katkısının verilmesi ve otomatik katılım sistemin başlaması ülkemizde  bu alanda büyük bir potansiyele işaret etmektedir. Yüzlerce yatırım fonu arasından seçim ve portföy çeşitlendirmesi yapmak, doğru zamanlarda alım-satım kararları vermek, performansları takip etmek ve daha iyi getiriler elde etmek finansal teknolojiler alanının önemli konuları olup bu alanda önemli bir AR-GE açığı bulunmaktadır.

Akıllı BES ile bu ihtiyaçların karşılanmasına yönelik kullanıcı kolaylığı sağlayan, hızlı ve kolay;  kişiye özel akıllı yatırım tavsiyelerinin verileceği ve  daha iyi bilgilendirilmiş finansal kararların alınacağı bir FinTech (Finansal Teknolojiler) hizmet platformu sunmaktayız.

Finans, yazılım ve tasarım alanlarında toplam 40 yıllık sektör deneyimine sahip 3 arkadaş bir araya geldik ve Smart Advice Finansal Teknolojiler A.Ş’yi kurduk. AklıllıBES finansal teknolojiler alanında ilk ürünümüz ve başka projelerimiz de olacak. Akıllı BES hakkında detaylı bilgiye akillibes.com web sayfamızdan ulaşılabilinir.

Akıllı BES Türkiye’de önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. Projenize gelen tepkiler nasıl?

Oldukça olumlu tepkiler alıyoruz. Beta Versiyonumuzu daha 1 hafta önce ODTÜ Teknokent Hızlandırma Programı kapsamında tanıttık. Odak müşteri grubu çalışmalarımıza başladık ve kullanıcı deneyimi testlerimizi yapıyoruz. Daha öncesinde sektör ve ürün araştırması yaparken yüzlerce müşteri ve bazı emeklilik şirketleri ile görüşmüştük. Tüm geri bildirimleri değerlendiriyor ve birkaç hafta içinde 2. Beta Versiyonumuzu yayına almayı planlıyoruz.

Yatırımcılar portföy getirilerinden memnun değiller. Karışık ve anlaşılmayan fon bilgilerinden sıkılmış durumdalar ve yatırım tavsiyesi alamıyorlar. Emeklilik Gözetim Merkezinin son verilerine göre sistemde bulunanların %95’i fon dağılım değişiklik haklarını kullanamıyor. Bu çok ciddi bir oran.

Emeklilik Sisteminde yılda 6 kez fon dağılım değişiklik hakkımız bulunuyor ve biz bu hakların doğru kullanılmasını sağlayan özel bir finansal algoritma geliştirdik. Böylece fon dağılım değişiklik haklarının kullanılarak getirilerin optimize edilmesini sağlayan bir yazılım olarak AkıllıBES’i geliştirdik.

Akıllı BES çözümünüz sadece Türkiye’ye mi özel olacak? Yoksa yurt dışına açılmayı planlıyor musunuz?

Önceliğimiz ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve bireysel emeklilik sistemi için yenilikçi bir çözüm getirmek. Daha sonra her girişimcilik gibi yurt dışına açılma planlarımız bulunuyor. Biz Avrupa’dan başlamayı planlıyoruz. Yavaş ama sağlam adımlarla ilerlemek istiyoruz.

FinTech alanında farklı başlıkları bir araya getiren bir çözüm sunuyorsunuz. FinTech alanında bir çözüm üretmenin zor ve kolay yanları sizin için neler oldu? 

Bu soruya kocaman bir “Ah” diyerek başlamak istiyorum. Yenilik diyince kurumsal ve beyaz yaka ortamında inanılmaz bir dirençle karşılaşıyorsunuz. Bu projeyi çalıştığım finans kurumlarına sundum ama hep “Başımıza iş çıkarma” ile başlayan “Bu olmaz” ile biten cevaplar aldım. En zor olan statükoyu ikna etmeye çalışmak ama yöneticilerin çoğu konfor alanlarını terketmek istemiyorlar. Bu nedenle işten ayrılıp bu projeye doktora tez çalışması olarak başladım. Bu konuda bana ilk inanan ve destekleyen Özyeğin Üniversitesi oldu. Tasarım, Teknoloji ve Toplum doktora programından burs alarak bu yazılımı hayata geçirmek için en önemli desteği almış oldum. Eğer bir yolda ilerliyor ve durmadan red cevabı alıyorsanız bu doğru yolda olduğunuzun işareti oluyor. Ortaklarımın bana inanması ve ardından ODTÜ Teknokent Hızlandırma Programının desteği alarak hızlı biçimde ilerledik.

Genel olarak yükselen FinTech trendi ile birlikte gelecek dönemde sizce bankalar, finansal kurumlar ve FinTech şirketleri için ne gibi fırsatlar ve tehditler, zorluklar söz konusu olacak? Akıllı BES çözümünü de göz önüne alarak, nasıl değerlendiriyorsunuz?

Burada ki en büyük eksikliğin basit düşünememek olduğunu görüyorum. Basit düşündüğümüzü sanmak ama sonuç olarak basit çözümler üretememek. Bu işin en zor yanı. Bizim en büyük önceliğimiz gerçek anlamda son kullanıcı için kolay ve faydalı ve bir o kadar keyifli bir finansal deneyim yaratmak. Bunun için tüm yaklaşımların temelinde insan olmalı. FinTech alanında herkes getirilere fazla odaklanmış durumda ama getiri zaten var. Bunu görmek için basit ve yalın olmak gerekiyor.

Biz AkıllıBES yazılımızda bütünsel bir yaklaşım benimsiyoruz. Kullanıcı deneyimi, insan-bilgisayar etkileşimi, davranışsal finans disiplinleri ile birlikte sosyal bir pratik oluşturmaya çalışıyoruz. AkıllıBES, çok yönlü özel bir finansal ve yatırım davranışı algoritmasıdır. Yatırım kararı alma sürecindeki birçok değişkeni içermektedir. Daha akıllı yatırım kararları verilmesine yardımcı olmak amacıyla tasarlanmış yeni bir yatırım yapma sürecidir. Robo-Advice ve Otomatik Analiz sistemlerini kapsayan daha ileri ve gelişmiş yepyeni bir teknoloji platformunun varsayılan uygulama moturudur.

 FinTech özelinde şirketlere ve girişimlere ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Girişimlere en büyük tavsiyem basit olmaya çalışmalarıdır. Mümkün olduğunca güvenilir ve bilgili kişililerle görüş alışverişinde bulunmalarını öneririm. Ve reddedilmenin çok güzel birşey olduğunu bilmelerini isterim. AkıllıBES’i çıkarana kadar 5 kez reddedildim. İnandığınız yolda bu mutlaka olmalı yoksa birşeyler yanlış demektir.

Akıllı BES projesinin web sitesine buradan ulaşabilir ve çözümü inceleyebilirsiniz.