Son yılların yükselen yıldızı FinTech kavramı beraberinde kalın yasal dosyaları da getiriyor. Bu dosyalar ile başa çıkmanın yolu ise RegTech çözümlerinden geçiyor.

Sadece FinTech şirketleri için değil, tüm resmi işletmelerin başa çıkmak zorunda olduğu pek çok yasal zorunluluk ve düzenleme mevcut. Özellikle bankacılık, finans, iletişim, enerji gibi sektörlerde her ülkenin kendine göre ağır denetimleri ve kuralları ve bunları düzenleyen kurumları bulunuyor.

Pek çok proje ve süreç için yüzlerce sayfadan oluşan bu kurallar manzumesi ile başa çıkmanın maliyeti pek düşük değil. Örneğin Londra merkezli HSBC 2015’in ilk 9 ayında sadece düzenleme ve uyumluluk çalışmaları için 2,2 milyar dolar harcamış. Özellikle finansal kurumların yasal düzenlemelere uyma maliyetleri her geçen sene katlanarak büyüyor. Küresel olarak 80 milyar dolara maliyeti olduğu düşünülen bu alanın gelecek beş yıl içinde 120 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Eğer bu maliyetin yüksek olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz zira yasal gerekliliklere uymamanın maliyeti çok daha yüksek. Sadece ABD’deki finansal kurumların, tüm küresel operasyonlarında, bu gereksinimler uymadıkları için ödedikleri ceza miktarı 160 milyar doların üstünde. FinTech’in bu denli yükselişte olduğu bir dönemde başta tüm finansal işletmeler olmak üzere tüm resmi işletmelerin düşük maliyet odaklı ve kusursuz çözümlere ihtiyacı var. Tam bu noktada Regulation Technologies (Yasal Düzenleme Teknolojileri) RegTech şirketlerinin yıldızı parlamaya başlıyor.

2020 yılında küresel yasal düzenleme ve yönetim yazılımlarının 118,7 milyar dolarlık bir pazar yaratması bekleniyor. Bu maliyetin yaklaşık yüzde 55’lik kısmını ise danışmanlık ve iş servisleri oluşturacak.

Let’s Talks Payments (LTP) tarafından derlenen bu veriler yıldızı yükselen RegTech firmalarının küresel bir haritası da oluşturulmuş. Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve İrlanda’nın şirket sayısı ile dikkat çektiği grafik içinde henüz Türkiye bulunmuyor.

regtech-companies