2010 yılından bu yana toplam 80 milyar dolardan fazla yatırım alan FinTech ekosisteminde dünyanın çeşitli bölgeleri bu yatırımdan ne kadar faydalandı?
Kimse inkar edemez; FinTech artık günümüz girişimcilik ekosisteminin en gözde kelimelerinden birisi haline geldi. Oysa 5-6 yıl önce bu kavramın bu kadar büyüyebileceğini kimse tahmin etmiyordu. Elbette 40 yıl önce, 1976 yılında Citibank CEO’su John S. Read’in FinTech kavramını ilk kez kullanırken bu günleri öngördüğünü buraya şerh düşmek lazım.
Bu gün bu yazıyı okuduğunuz FinTech İstanbul Blog’u da dahil olmak üzere dünyanın her yerinde FinTech ile alakalı yüzlerce etkinlik, konferans, seminer, eğitim düzenleniyor ve onlarca medya kanalı sadece bu alana özel içerik üretiyor.
Londra merkezli Fintech Week, FinTech ekosisteminin hâlâ başkenti sayılan Londra’da her yıl düzenli olarak özel bir FinTech etkinliği düzenleyen ekosistemin öncü oyuncularından birisi. Fintech Week Temmuz 2016 verilerine dayanarak 2010 yılından bu yana FinTech ekosistemindeki yatırımların ne kadar büyüdüğünü ve bu büyümenin dünyadaki dağılımını gösteren bir bilgi haritası yayınladı.
Bu haritaya göre 2010 yılından bu yana FinTech ekosistemine 80 milyar doların üstünde yatırım gerçekleşti. Bu yatırımların en çok büyüdüğü bölgeler ise gerçekten ilgi çekici zira genel olarak ABD ve Birleşik Krallığın lider olması beklenirken durum hiç öyle değil.
2010 yılından bu yana dünyada FinTech yatırımlarını en çok arttığı bölge yüzde 343 yükseliş ile Avustralya ve Yeni Zelanda. Hemen arkasında yüzde 265 yükseliş ile Güney Amerika geliyor. Güney Amerika’yı ise yüzde 252 ile Çin takip ediyor. Bir sonraki bölge daha da ilginç; yüzde 150 yükseliş ile Karayipler ve Orta Amerika bölgesi dördüncü sırayı alıyor.
Hemen altını çizmeliyiz ki bu rakamlar son altı yılda gerçekleşen 80 milyar dolarlık yatırımdan alınan payın büyüklüğünü değil, altı yıl öncesine göre o bölgelere yapılan FinTech yatırımlarının ne kadar büyüdüğünü göstermekte. Hemen anlaşılacağı gibi finansal anlamda gelişmekte olan bölgelerdeki FinTech girişimleri çok daha fazla dikkat çekiyor.
Eğer bu bölgelerdeki yatırımları rakamsal olarak değerlendirmek isterseniz her bir bölge için bu haritada net rakamlar yok ancak rakamsal yatırım aralıkları ve büyüme miktarı renk kodları olarak verilmiş. Örneğin Avustralya ve Yeni Zelanda bir milyar dolar ila 5 milyar dolarlık bir hacme sahip. ABD’de büyüme sadece yüzde 44 olmasına rağmen rakamsal olarak 10 milyar doların üstünde yatırımın olduğu anlaşılıyor.