Gartner’ın öngörüsüne göre 2020 yılında tüketicilerin yüzde 85’i kurumsal iletişimlerini insanlar ile muhatap olmadan sürdürecek.
2013 yılında Econsultancy tarafından yapılan bir araştırmaya göre müşterilerin dijital iletişim kanalları içinde en yüksek memnuniyet oranı yüzde 73 ile canlı sohbetlerden sağlanıyordu. Bunu yüzde 61 ile e-posta ve yüzde 44 ile telefon takip ediyordu.
Aradan geçen kısa sürede başta Facebook olmak üzere pek çok firma kişisel asistan uygulamalarını, bir başka deyiş ile yapay zeka ile güçlendirilmiş sanal robotlarını, tüketicilerin kullanıma açtılar. Apple Siri, Microsoft Cortona, Amazon Alexa ve Facebook’un tüm geliştiricilere açtığı kendi bot platformu.
İletişim yöntemi yine canlı sohbet ancak bu sefer muhatap olduğunu gerçek bir insan yerine sanal bir asistan. Finans sektörünün oldukça dikkatini çeken bu yenilikçi yaklaşıma hizmet sağlayan kişisel finans asistanı Trim gibi çözümler şimdiden 2 milyon doların üzerinde yatırım almayı başarmış durumda.
Trim gibi örnekler çoğaltılabilir üstelik yenilikçi uygulamalar sadece hesap bilgisi sormak veya basit para transferleri ile sınırlı değil. Yapay Zeka tabanlı bu uygulamalar siz onlarla iletişime geçmeden size döviz kurlarındaki düşüşü haber vererek satış için doğru zamanın gelmiş olabileceğini bile söyleyebiliyor.
Business Insider’ın raporuna göre bu botlar finans sektörünün geleceğinde büyük önem kazanacaklar. Bir banka için bir müşterisine telefonda destek vermenin görüşme başına maliyeti 2,5 dolar civarında iken aynı maliyet bot uygulamaları için 0,17 dolar. Üstelik Facebook Messenger üzerinde yeni bir çözüm sunmanın maliyeti bir web sitesi veya mobil uygulama geliştirmeye nazaran çok daha düşük.
FinTech firmaları için konvansiyonel finansal kurumlarına bu alanda sunulabilecek çözümler finans ekosistemi içinde ciddi bir pay oluşturabilir.