Avrupa Komisyonu dijital para kullanıcılarının ve tüm işlemlerinin kaydedileceği merkezi bir veritabanı sistemi üzerinde çalışıyor.

Avrupa komsiyonu yaptığı bir değerlendirme sonrasında şu anda Avrupa Birliği içinde hiçbir kurumun dijital para akışını takip etmediği ve denetlemediği sonucuna ulaştı. Bu durumun özellikle terör eylemleri için kaynak akışında rahatlıkla kullanılabileceğini masaya yatıran komisyon en kısa sürede bu denetimsiz alanın kayıt altına alınarak takip edilmesi gerektiği kanaatine vardı.

Bu çalışma sonrasında komisyon şu öneride bulundu;

“Dijital para birimlerinin doğasına saygı duyarak, bu para sahiplerinin ve bu kişilerin gerçekleştirdiği işlemlerin kayıt altına alınarak takip edilmesi için uygun teknolojileri kullanan yasalar ile uyumlu bir veritabanı ve takip sistemi kurulması ve ilgili formların oluşturulması önerilmektedir.”

Bu noktada Avrupa Birliğinin gözden kaçırdığı bir noktanın altını çizmek gerekiyor; şu anda nakit kullanımı dijital para birimlerine kıyasla kıyas bile edilemeyecek kadar büyük bir ölçekte gerçekleşiyor ve bu nakit akışının bireyler ile ilişkilendirilmiş bir kayıt sistemi bulunmuyor. Burada kastettiğimiz nokta bankacılık ve finans sistemleri üzerinden değil elden elde geçen nakit akışıdır. Oysa dijital para birimlerinde her birimin sahibi ve işlem zaten değiştirilemez ve manipüle edilemez şekilde kayıt altında bulunuyor.

Avrupa Komisyonunun bu önerisi yakın bir gelecekte nakit akışı üzerinde de denetimlerin geleceğine dair bir ipucu olabilir zira AB özellikle teröre karşı ciddi önlemler almak için büyük çaba harcıyor.