Cisco’nun hazırladığı ‘Bireysel Bankacılıkta Dijital Değer için Yol Haritası’na göre, “dijitalleşmemek” tüm dünyadaki bankaların 2011 ve 2015 yılları arasında 144 milyar dolarlık bir gelir fırsatını kaçırmasına neden oldu.
Cisco’ya göre bireysel bankacılık hizmetleri sunan kurumlar kritik bir süreçten geçiyor. Cisco’nun hazırladığı Bireysel Bankacılık Sektöründe Dijital Değer için Yol Haritası raporuna göre dijital entegrasyonunu tamamlayan bireysel bankacılık sektöründe 2015-2017 arasında 405.3 milyar dolar maliyet fayda değişimi potansiyeli bulunuyor.
Dijitalleşmede öncelik güvenlik riskini indirmek olmalı.
Rapora göre, 2015 yılında finansal hizmetler bütün olarak 405.3 milyar dolarlık potansiyelin sadece yüzde 29’unu gerçekleştirebildi. Büyümeyi ve yenilikçiliği yavaşlatan sebeplerin başını ise siber güvenlik endişeleri çekiyor. Hem geleneksel hem de dijital ortamda bir bankanın en önemli varlığının “güven” olduğunun altını çizen Cisco Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Onur Akın “Bunun dijital ortamdaki direkt karşılığıysa ‘’Siber Güvenlik’’’ kavramı. Cisco’nun 1014 üst düzey finans yöneticiyle gerçekleştirdiği bir araştırma bize en büyük korkunun; güvenliğin ihlal edilmesi sonucunda müşteri güvenini kaybetme riski olduğunu söylüyor. Yine aynı araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 71’i siber güvenlik risklerinin yenilikçiliğin önüne geçiyor. Bu nedenle dijitalleşmenin getirdiği verimlilikten yararlanırken, güvenlik riskini de en aza indirmek en önemli öncelik olmalı” dedi.
Türkiye’de bankalar dijital gelişimi çok iyi takip ediyor
Onur Akın’a göre Türkiye’de bankalar bu gelişimi çok yakından takip ediyor ve regülasyon kısıtları ve siber güvenlik risklerinin müsaade ettiği ölçüde müşteri deneyimini geliştirecek projeleri hayata geçiriyorlar.