Apple Pay’e karşı Avustralyalı bazı bankaların başlattığı mücadelede hukuki süreç nihayet sonlandı. Apple kazanan taraf oldu. Bankalar istediğini elde edemedi.
Her şey bu sene Temmuz ayında dört Avustralya bankasının bir araya gelerek Apple’a dava açması ile başladı. Bankaların ortak iddiası Apple’ın kendilerine iPhone akıllı telefonlarındaki NFC arayüzüne erişim vermediği ve bunun Apple Pay karşısında haksız rekabete yol açtığı yönündeydi.
Apple bu iddialara sert yanıt vermiş ve bu bankaları kartel olarak tanımlamıştı.
Bankaların bir sonraki adımı Apple’ın güvenlik nedeniyle NFC erişimi vermediği yönündeki savunmasını inandırıcı bulmadıkları yönünde açıklama yapmak olmuştu.
Ancak Apple geri adım atmadı. Bu esnada Avustralya’daki 31 banka ve finans kurumu ile işbirliği yaparak Apple Pay büyük ölçüde kıtada hizmete girdi.
Bu gün Bloomberg tarafından geçilen bir habere göre Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC) bir açıklama yaparak bankaların Apple ile görüşerek kendi çıkarları için ticari anlaşmaya varabilecekleri ve ileri sürdükleri iddiaların ikna edici olmadığı yönünde oldu.
Bankalar bu açıklamaya karşı ortak mücadelelerine devam edeceklerini ve birlik olarak Apple ile anlaşma sağlamaya çalışacaklarını açıkladılar.
ACCC’nin nihai kararını 2017’nin Mart ayında yayınlaması bekleniyor.
Güncelleme: Bir hukuk uzmanı haberin detaylarını inceleyerek FinTech Istanbul için yorumladı;
Avustralya rekabet otoritesinin web sitesindeki detaylı açıklamalara göre, kurum taslak kararı hakkında tarafların ve diğer ilgililerin açıklamalarını bekliyor. Otorite tarafları tekrar dinledikten sonra mart ayında kesin kararını verecek.
“Taslak” karara göre, otorite Bankalara Apple ile toplu müzakere edilmesi hakkı verilmesinin tüketici için yaratacağı yararlar konusunda ikna olmuş değil. Otorite, böyle bir yetkinin bankalara verilmesinin, mobil işletim sistemleri arasındaki rekabeti de olumsuz etkileyeceğinden endişeleniyor.