Çin merkezli blockchain girişimi internet kullanıcılarının atıl durumdaki bant genişliklerini bir CDN servisine kaynak olarak kullandırmalarını ve karşılığında kripto para birimi kazanmalarını sağlıyor.

İçerik Dağıtım Ağı (Content Delivery Network – CDN), son kullanıcıların internet üzerindeki özellikle fotoğraf ve video içerikleri servislere yüksek performansla erişmesini sağlayan bir sunucular ağı olarak tanımlanabilir. Bugüne kadar büyük veri merkezlerinde barındırılan CDN hizmetleri için özellikle medya şirketleri ve benzer müşteriler için kaçınılmaz bir gider kalemiydi. Ancak Çin merkezli bir girişim olan BlockCDN herhangi bir web kullanıcısının kullanılmayan bant genişliğini kullanarak CDN servisi veren bir altyapı kullanıyor.

Herhangi bir internet kullanıcısı bir mobil telefonu, tableti, masaüstü veya dizüstü bilgisayarı hatta bir TV set üstü kutusunu bu yeni teknoloji için BlockCDN’e kiralayabiliyor. BlockCDN son kullanıcılardan kiraladığı disk alanları ve boştaki bant genişliklerini blockchain teknolojisi ile birleştirerek daha büyük kurumlara CDN hizmeti olarak satıyor.

Elde edilen kârın yüzde 95’i son kullanıcılara, sistem içindeki paylarına göre, kripto para birimi olarak ödeniyor.

Şu anda bir diğer Çin merkezli video sitesi olan Youku bu sistemi test ediyor. Aylık 500 milyon aktif kullanıcısı ve günlük 800 milyon video izlenme kapasitesi ile Youku eğer bu yeni hizmeti beğenir ve kullanırsa CDN dünyasında bir devrim yaşanabilir.

BlockCDN çıkış süresi boyunca Ethereum ve Bitcoin olarak yatırım topluyor ve 26 Aralık tarihine kadar sisteme yatırım yapan tüm yatırımcılara gelecek üç yıl boyunca yüzde 40 kâr payı teklif ediyor.

Paylaşım ekonomisi ve blockchain tabanlı dijital çözümlerin gelecek yıllarda tüm dünyada devrimsel değişimlere gebe olduğunu söyleyebiliriz.

Daha fazla bilgi için www.blockcdn.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.