FinTech girişimleri tarafından sunulan hizmetlerin ya da bankaların bu alandaki yeni servislerinin mevcut iş yapış şekillerini değiştirdiği artık herkes tarafından kabul ediliyor. Bu etki, doğal bir sonuç olarak bankaların önemli gelir kalemleri arasında bulunan konut kredilerine de yansıyor.
Bireysel konut kredileri için bu dönüşüm çoktan gerçekleşti. Sunulan online servisler ile tüketiciler karşılarındaki konut kredisi alternatifleri arasında kolayca karşılaştırma yapabiliyor. Peki bu, konu kurumsal gayrimenkullere yönelik krediler olduğunda neden etkili olmasın.
Huffington Post’ta bu konuda bir yazı kaleme alan MagillaLoans.com’un kurucusu Dean Sioukas, “How The Fintech Monster Is Eating Commercial Real Estate” başlıklı yazısında tam da bu konuyu ele alıyor ve soruyor: “Bankalar, bu gelir kaynağının ellerinden kaçıp gitme ihtimalinden ne kadar korkmalı?”
Gayrimenkul geliştirme şirketleri, uzun yıllar boyunca edindikleri birikimle çok değerli bir şeye sahipler: Geniş bir portföy. Özellikle konu ticari bir gayrimenkul olduğunda, doğru müşterinin elinin altında olduğunu bilmek kadar değerli bir şey yok. Bununla birlikte, FinTech girişimlerinin bankacılık sektörünün hemen her alanına getirdiği yenilikçi ve kimi zaman sürpriz yaklaşımların bu alana da yansıdığını görmek şaşırtıcı olmayacak. Potansiyel müşterilerin daha fazla ve belki de kendileri için daha avantajı kredi seçeneklerine sahip olmasını sağlayan bir FinTech girişiminin taşları yerinden kolayca oynatabileceğini ihtimaller arasında değerlendirmek gerekiyor.
Hızlı olan küçük balığı yutar
Sioukas, yaşanabilecek bu değişimde farklı etkenleri de değerlendiriyor. Hız başlığı altında günümüzdeki ticari gayrimenkul anlaşmalarının uzun zaman aldığını kaydeden Sioukas, FinTech sayesinde bankaların kendi akışlarını daha iyi yönetebildiğini belirterek bu yavaşlığın ortadan kalkabileceğine değiniyor. Sioukas, bununla birlikte oluşacak çevrimiçi kredi pazarı gibi enstrümanlarla borcun farklı şirketler arasında transferinin de mümkün olduğuna dikkat çekiyor.
Yeni jenerasyonun tercihi ne olacak
Bugün FinTech odaklı yenilikçi teknolojileri kullananların daha çok milenyum kuşağına mensup yeni kuşak olduğunu söylemek mümkün. İş dünyasına girmeye hazırlanan ya da girmiş ama henüz üst düzey yönetici konumuna gelmeyen bu kesimin karar alma yetkisine sahip olmasıyla ticari gayrimenkul pazarının da çarpıcı bir değişim yaşayacağını öngörebiliriz. Sioukas, makalesinde uzun zamandır bankalar ile gayrimenkul geliştirme şirketleri arasındaki birebir ilişkinin ön plana çıktığını ifade ederken, sürecin ve anlaşmaların golf klüplerinde ya da akşam yemeklerinde şekillendirildiğine dikkat çekiyor.
Bu durumun yeni kuşak için geçerli olmadığını belirten Sioukas, her şeyin çevrimiçi olduğu bir dünyada bunun zaman kaybı olarak düşünüldüğünü ifade ediyor. “İnternet üzerinden süreçleri kolayca yönetebilecekken, neden bir anlaşma için iki ay sonrasına bir görüşme ayarlansın ki” diyen Sioukas’ın bu söylemi, belki de Fintech’in farklı sektörleri neden bu kadar kolay dönüştürme potansiyeli olduğu sorusunun da yanıtı.