Ocak ayı sonlarında Blockchain ekosistemi için çalışmalara başladığını açıklayan IBM, daha üzerinden bir ay bile geçmeden bu teknolojinin sağlık sektöründeki kullanımı için ABD’nin sağlık alanındaki otorite kurumlarından FDA ile işbirliği yaptığını duyurdu.

Blockchain teknolojisi daha yoğun kullanıldığı finans sektörüne aitmiş gibi görünse de, sonuçta verinin olduğu hemen her alanda kullanılabilecek, gelişmiş bir ağ teknolojisi. Bu noktada, konunun uzmanlarından Serkan Doğantekin’in kullandığı tanıma bakmakta fayda var:

“Blockchain temel olarak değer içeren verilerin (para, kimlik, değerli kağıtlar gibi) güvenli ve emin bir şekilde depolanması ve yönetilmesi için tasarlanmış bir teknoloji olarak tanımlanabilir.”

Konuya bu şekilde bakıldığında sağlık sektöründeki kullanımı da yanıt bulabiliyor. Peki IBM’in FDA (Food and Drug Administration – ABD Gıda ve İlaç İdaresi) ile yaptığı işbirliği neleri kapsıyor? IBM, FDA için, yapay zeka temelli çözümü olan Watson’ı, daha doğru bir tanımla Watson’ın sağlık alanındaki uygulamalarını içeren Watson Health’i devreye alıyor. FDA için Blockchain ile sağlıklı, verimli ve ölçeklenebilir bir veri yönetimi hedefleyen IBM, elektronik tıbbi kayıtlar, klinik araştırmalar, genetik veriler ile taşınabilir cihazlar ve giyilebilir teknoloji ürünlerinden gelen nesnelerin interneti temelli verileri işleyecek. İşlenen bu veriler ile yaşanan değişimi ölçerek ileriye yönelik öngörülerde bulunulacak.

İşbirliğinin ilk etapta kanser hastalarının tedavisinde kullanılması amaçlanıyor. Onkoloji bölümlerini ilgilendiren konularla ilgili çözümlerin geliştirilmesi için yapay zekanın Blockchain temelli bir altyapı üzerinde çalışması sağlanacak. Blockchain’in en önemli avantajlarından olan veriyi adım adım izleyebilme yeteneği sayesinde, işlenen veriler ışığında hastalıkların ve tedavinin süreci net bir şekilde görülebilecek.

IBM ve FDA, bu yöntemle bugüne kadar kişisel verilerin ihlal edilebileceği gerekçesiyle değerlendirilemeyen sağlık verilerinin de işlerlik kazanmasını amaçlıyor. Sistem, verileri adım adım izleyebildiği gibi, şeffaf yapısıyla FDA’e yöneltilecek veri ihlali eleştirilerini de ortadan kaldırabilecek.

Uygulamanın orta vadede yeni biyomedikal keşiflere ulaşılmasına katkı sağlaması da bekleniyor. Taraflar, iki yıllık bir anlaşma yaptıklarını duyurdu. Ancak araştırmalara dair ilk bulguların bu yıl içinde paylaşılması hedefleniyor.