Blockchain teknolojisiyle Bitcoin kullanan suçluları yakalayan Danimarka polisinin başarısı tüm dünyanın dikkatini çekti.

Suç tarih boyunca güvenlik birimlerinin mücadele ettiği bir olay. Teknolojinin gelişimi ise suçun niteliğini değil ama yapılış şeklini değiştiriyor. Örneğin uyuşturucu satıcıları geçmişte de uyuşturucu satarken bugün de satıyor, ama tahsilat yöntemleri Bitcoin gibi daha teknolojik araçlardan oluşmakta.

Bu konuyla ilgili özel bir çalışma yapan Danimarka Siber Suçlarla Mücadele Merkezi (NC3), deyim yerindeyse çığır açan bir yeniliğe imza attı. Crypto Coin News tarafından yayınlanan bir habere göre, Danimarka polisi Bitcoin ile gerçekleşen işlemleri takip ederek özellikle uyuşturucu ve kaçakçılıkla ilgili pek çok davayı sonuca ulaştırmış.

NC3 Başkanı Kim Aarenstrup, bu yöntem ile daha önce yetersiz kanıt nedeniyle yakalayamadıkları suçluları tutuklayabildiklerini ifade ediyor. Benzer yöntemlerin FBI ve Europo tarafından da kullanıldığını belirten Aarenstrup, detay vermemekle birlikte daha önce Bitcoin ile yapılan tüm işlemlerin Blockchain temelli bir yazılım üzerine kaydedildiğini ifade ediyor. Bu sayede yeni bir işlem gerçekleştiğinde izleyebildiklerini ifade eden Aarenstrup bu şekilde 20’li yaşlarda bir gencin yüklü miktarda kokain satın aldığını belirleyip yakalayabildiklerini sözlerine ekliyor.

Blokchain’in her adımın geriye dönük izlenebildiği güvenilir bir teknoloji olması, onu kamu tarafında ilgilenilmesi gereken konuların ilk sıralarına taşıyor. Örneğin Rusya ve Avustralya’da seçimlere hile karıştırılması bu yöntemle engellenmeye çalışılırken, usulsüz para transferlerini takip etmek isteyen merkez bankaları da yeni çözümler geliştirmek için yoğun mesai harcıyor.