Türkiye’deki en büyük beş özel bankadan biri olan QNB Finansbank, banka şubelerindeki hesap açma ve kredi gibi işlemler için dijital imza kullanmaya başladı.

Müşteriler, şubelerde kablosuz (4G / LTE) olarak çalışan bir tablet uygulaması ile “akıllı ekran” sayesinde dijital imza atmaya başladılar. Atılan dijital imza daha sonra ilgili sistemlere otomatik olarak yükleniyor.

QNB Finansbank’ın CoreFinans adını verdiği altyapı sayesinde hayata geçirilen dijital imza uygulaması Java kullanılarak yapılan bir şirket içi geliştirme oldu. Altyapının geliştirilmesinde Oracle veritabanı, IBM AIX makineleri ve IBM WebSphere uygulama ve sunucularını kullanıldı.

Ibtech’teki yazılım altyapısında (QNB Finansbank’ın BT yan kuruluşu) tasarımcı ve ekip lideri olan Ulaş Ergin, “akıllı ekran” girişimi “Türk pazarının ilk ve bildiğim kadarıyla tek örnek” diyor. “Ürünlerin banka şubelerinde kağıt imzalamadan ürünlerin ve hizmetlerin dijital olarak satılmasının Türkiye’de bir örneği yok” diyen Ulaş sözlerine şöyle devam etti: “Daha önce tüm evraklar yazıcıdan basılıyor ve müşterilerin tüm kağıtları imzalaması gerekiyordu. Bu işlemin ardından inceleme ve denetim için bankanın temel bankacılık sistemine yükleniyordu. Bu hem şubelerimiz hem de müşterilerimiz için uzun ve zaman harcayan bir süreçti. “Artık müşteri, bir hesabı açmaya yönelik düzenleyici formları okuyabilir ve bunları akıllı ekranı kullanarak dijital olarak onaylayabiliyor. Müşteri bir dijital imza sunduğunda, para hemen hesaplarına yatırılıyor.

Şubelerde kullanılan bu akıllı ekran ve çözüm aynı zamanda belirli bir müşteriye uyarlanmış gerçek zamanlı kampanya teklifleri sunmak için de kullanılacak. Sunulan çözüm ilk aşamada belli şubelerde test ediliyor. Ergin, 2016 yılının sonlarında, her şubeye göre iki tane olmak üzere 1.200 adet Samsung Android tablet satın aldığını söyledi.