Blockchain temelli çözümlerin giderek yaygınlaşması elbette finans sektörünün de yüzünü güldürüyor. Yapılan bir araştırmaya göre önümüzdeki üç yılda beklenen tasarruf miktarı tam 110 milyar dolar.

McKinsey tarafından hazırlanan bir rapor, Blockchain hakkındaki olumsuz algıları da ortadan kaldıracağa benziyor. Şirketin, “Blockchain Technology in the Insurance Sector” başlıklı raporu, küresel finans endüstrisinin Blockchain sayesinde elde edeceği tasarruf miktarının 80 ila 110 milyar dolar arasında olduğunu öngörüyor.

McKinsey tarafından yedi orijinal kullanımı baz alarak hazırlanan raporda bu teknoloji internetin ortaya çıkmasından bu yana “en çarpıcı yeniliklerden biri” olarak tanımlanırken, öngörülen tasarrufun elde edilmesinde düzenleyici kurumların hızlı hareket etmesi ve işbirliği ortamını oluşturması gerektiğine dikkat çekiliyor.

McKinsey analistleri, gerek raporda gerekse yayınladıkları makalelerle Blockchain’e olan yatırım miktarının büyüklüğüne de atıfta bulunuyor. Buna göre 2015 – 2016 döneminde yatırım sermayesi şirketleri bu teknoloji üzerine çalışan şirketlere yaklaşık 1 milyar dolar yatırmış durumda. 2019’a kadar sadece bankacılık sektörünün 400 milyon dolarlık yatırım daha yapması bekleniyor.

Bununla birlikte konu sigorta teknolojileri, yani InsurTech olduğunda karşımıza çıkan resmin daha çarpıcı olduğunu ifade etmek gerekiyor. Bu alandaki şirketler 2013’te 223 milyon dolarlık yatırım alırken, 2015’te bu miktar 10 kattan fazla bir artışla 2,65 milyar dolara yükselmiş durumda. 2016’da sektördeki genel yatırım düşüşü ile yaklaşık 1,7 milyar dolara gerilese de bu, 2014’teki 740 milyon dolara oranla iki kattan fazla bir artışı temsil ediyor.

Yine McKinsey’nin “Panorama Insurtech Database” verilerine göre sigorta teknolojileri üç ana alana odaklanmış durumda. Aşağıdaki tabloda görebileceğiniz gibi bu alandaki yenilikler geniş bir yelpazede çok büyük oransal farklılıklar içermeden pazarı oluşturuyor.