FinTech kavramının giderek geniş alanlara yayılması farklı medya kanallarının da ilgisini çekiyor. Bu çerçevede yeni nesil liste ve haber sitelerinden sosyalmania.com, Bankalararası Kart Merkezi) Genel Müdürü Dr. Soner Canko’nun FinTech kavramının önemine dair 10 tespitini paylaştı.
1- Geleneksellik modernleşiyor: İlk FinTech girişimlerini 10 sene önce gördük ve getirdikleri yenilikler ile kısa sürede çok büyük başarılara imza attılar. Bankacılık ve finans sektöründeki bakış açısını değiştirip modernleştiriyorlar.
2- Yeni bir endüstri şekilleniyor: Geleneksel bankaların ve finans sektörünün destek verdiği, faydalandığı ve aynı zamanda rekabet ettiği tüketici odaklı yeni anlayış bir sektöre dönüşüyor. Bu sektör 2016 yılında Türkiye’deki girişim yatırımlarından yüzde 47 pay aldı.
3- Yeni meslekler doğuyor: Yatırım danışmanlığı, bireysel fon yönetimi, kredi danışmanlığı gibi pozisyonlar artık yerlerini dijital servislere bırakırken bu alanları iyi bilen tüketici arayüzü tasarımcıları, finansal servisler yapay zeka programcıları gibi özel alanlarda uzmanlaşan yeni meslek tanımları ortaya çıkıyor.
4- Mobil sayesinde herkese ulaşmak mümkün: Tüketiciler akıllı mobil telefonlar sayesinde banka şubelerinin, sigorta firmalarının verdiği pek çok hizmete her an her yerden ulaşabilmeye başladı. Tüketici ve kurumların ihtiyacına cevap veren mobil FinTech uygulamaları bir anda yüz binlerce kullanıcı bulabiliyor.
5- Küresel çözümler ilgi görüyor: Küresel ölçekte paranın hareketi, Japonya’daki bir kişinin Roma’daki bir başkasına kredi vermesi gibi daha önce hayal bile edilemeyecek çözümler ile coğrafi sınırlar ortadan kalkıyor. Bu alanlardaki çözümler tüm dünyada ilgi görüyor.
6- Silikon vadisinin sınırları aşılıyor: Tüm bu gelişmeler sadece Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Silikon Vadisinde değil, Londra, Berlin, Singapur, Paris, İstanbul gibi dünyanın pek çok farklı bölgesinde ve şehrinde hayat buluyor.
7- Rekaberlik hiç olmadığı kadar güçlü: Normal şartlar altında bir biri ile rekabet eden şirketler ortak çıkarları için eskisinden çok daha fazla işbirliği yapıyor. REKABERLİK adı verilen bu strateji sayesinde FinTech girişimlerinin ve şirketlerinin önü açılıyor ve geniş işbirlikleri yapabiliyorlar. Rakipler sıkı işbirliği yapılan dostlar olabiliyor.
8- Türkiye’nin konumu ve kaynakları avantaj sağlıyor: Stratejik olarak önemli bir coğrafi noktada bulunan Türkiye’de güçlü bir ekosistem mevcut. Bilgiye, tecrübeye, finansal kaynaklara ulaşmak FinTech girişimleri için zor değil. Yenilikçi fikirler hızla ürünlere dönüşebiliyor.
9- FinTech İstanbul bölgesel bir merkez oluyor: Bankalararası Kart Merkezi’nin desteği ile kurulan FinTech İstanbul organizasyonu tüm dünyadan FinTech alanında uzman misafirleri ağırlıyor, eğitimler düzenliyor, küresel işbirlikleri yapıyor. Tüm çevre bölgelerden FinTech girişimcileri İstanbul’a gelmek istiyor.
10- Türkiye’nin en köklü FinTech şirketi BKM destekliyor: 25 yılı aşkın deneyimi ile Bankalararası Kart Merkezi doğal bir FinTech şirketi olarak bu alandaki fikir ve girişimleri destekliyor. Dünyanın ilk ulusal dijital cüzdanı BKM Express, Türkiye’nin Ödeme Yöntemi TROY ile yeni FinTech fikirlerine öncülük yapıyor, ilham veriyor.
Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Dr. Soner Canko
sosyalmania.com’da yayınlanan bu içeriğin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.