Finans dünyasının gelişimi için yapılan uluslararası işbirliklerine Birleşmiş Milletler de katıldı.

2030 yılı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında ‘İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme‘yi de gösteren Birleşmiş Milletler, bu kapsamda Singapur’la ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği) bünyesindeki ülkelerde dijital finans hizmetlerini geliştirmek için bir anlaşma imzaladı.

Birleşmiş Milletler’in Sermaye Geliştirme Fonu (UNCDF) ve Singapur Mali İdaresi (MAS) arasında imzalanan anlaşma, ASEAN bölgesinde bulunan 10 kadar ülkede finans sektörünün gelişimini ve tüm topluma yaygınlaştırılmasını amaçlıyor.

Özellikle temel bankacılık hizmetlerinden uzakta olan ya da iş dünyasında yeterince yer bulamayan kadınların mali hizmetlerini kolaylaştırmayı amaçlayan anlaşma, kısaca SHIFT olarak adlandırılan ve 2015 yılında duyurulan Shaping Inclusive Finance Transformations programı bünyesinde yürütülecek çalışmaları içeriyor.

Anlaşma, öncelikli olarak CLMV ülkeleri olarak tanımlanan Kamboçya, Laos, Myanmar ve Vietnam’da yenilikçi iş modellerini desteklemeyi ve finansal ürün ile hizmetlerin toplumun genelinde benimsenmesini amaçlıyor.

UNCDF SHIFT Challenge programı kapsamında yenilikçi fikir ve iş modellerine ait başvuruların 9 Haziran 2017’ye kadar alınacağı belirtiliyor. Gelen başvurular değerlendirilerek 13-17 Kasım 2017 tarihleri arasında düzenlenecek Singapur FinTech Festivali’nde tüm dünyaya tanıtılacak. Birleşmiş Milletler Sermaye Gelişim Fonu, seçilen projelere yatırımın yüzde 50’sini geçmemek kaydıyla 100 bin ila 300 bin ABD doları arasında değişen hibe desteğinde bulunacak.