Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olduğu günden bu yana dünya ekonomisindeki ağırlığını ve etkisini artıran Çin’in öne çıktığı bir başka konu ise banka kartları…

Bundan 15 yıl önce, Çin’de birkaç bankanın bir araya gelerek kurduğu UnionPay o zamanlar yerel bir oyuncu olarak tanımlanıyordu. Sektörde Visa ve Mastercard’ın global hakimiyetinin kırılması son derece güç bir olay olarak görülüyordu.

Ancak Financial Times’ta yayınlanan “China’s fight with Visa and Mastercard goes global” başlıklı bir analiz, 15 yılın ardından durumun hiç de öyle olmadığını gösteriyor. Çin yönetiminin UnionPay’i güçlendirmek adına banka kartlarında diğer oyunculara izin vermemesiyle başlayan hızlı gelişim, tıpkı Çin’in dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olması gibi şirketin de dünyanın en hızlı büyüyen banka kartı şirketi olmasını sağladı. Dünya Ticaret Örgütü’nün 2012 tarihli “diğer şirketler de Çin’de hizmet verebilir” kararının ardından süreç değişse de aradaki 10 yıllık zaman dilimi UnionPay için oldukça faydalı geçmişe benziyor.

Hong Kong’dan Don Weinland ve Şangay’dan Gabriel Wildau’nun katkılarıyla hazırlanan makaleye göre Myanmar, Endonezya, Malezya, Kazakistan hatta Afrika’dan Kongo gibi ülkelerle globalleşme çalışmalarını artıran UnionPay, Mastercard ve Visa’nın tek oyuncular olduğu bu pazarda son derece aktif.

Londra merkezli RBR tarafından hazırlanan bir rapora göre UnionPay geçen 15 yılın ardından işlem değerinde global rakiplerini geride bırakarak dünyanın en büyük banka kartı grubu olmayı başardı. Aynı rapora göre şirket 2015’te toplam 21.6 trilyon dolarlık global ödeme pazarında yüzde 37’lik bir pay elde etmiş durumda. Buna karşın UnionPay, Çin dışarıda bırakıldığında global pazarın sadece binde 5’ine sahip olduğunu açıklıyor. 5 yıllık dönemde, aralarında Singapur ve Japonya gibi 40’ın üzerinde ülkede 68 milyondan fazla UnionPay kartı yayınlanması şirketin yoluna devam edeceğini gösteriyor.

Financial Times’ın analizinde UnionPay’in küresel pazara açılmasının Çinli turistler aracılığıyla olduğuna da değiniliyor. FinTech İstanbul olarak bir ek bilgi paylaşalım. Çinli turistlerin yalnızca 2017 İlkbahar Festivali döneminde seyahat ettiği ülke sayısı 130. Çin Turizm Akademisi’nin seyahat şirketi Ctrip.com’la birlikte yayınladığı rapora göreyse 6 milyondan fazla (yıllık artış yüzde 7) Çinli yurtdışına seyahat etti. Bu kişilerin harcadığı tutar ise 15 milyar dolara yaklaşıyor. Bu verilerin, global piyasalara çıkışını turistler aracılığıyla gerçekleştiren UnionPay’i daha da güçlendireceğini söylemek çok yanlış bir kehanet olmayacak.