Diğer ülkelerin aksine FinTech alanında yavaş adımlar atan Japonya, yeni girişimlerle açığı kapatmaya çalışacak.
Japonya, FinTech endüstrisi kurma konusunda Çin, Singapur ve Güney Kore’yi de içeren komşularından çok daha yavaş bir başlangıç yapmıştı.
Son zamanlarda Japonya hükümet, gerilemeyi tersine çevirmek ve ilgili kurumlardaki kişilere FinTech’i benimsetmek için teşvik etmek istiyor. Bu anlamda adımlar da atan hükümet örneğin, bankaların FinTech yatırımları üzerindeki sınırı yükseltti ve şifreleme kurallarını gevşetti.
Ülkenin en büyük bankası olan Mizuho Financial Group, Salı günü, Kaliforniya FinTech WiL’nin yanı sıra Japon iş adamları Itochu, Sompo Japan Nipponkoa Insurance ve Dai-Chain’in katılımı ile ortaklaşa bir FinTech kuluçka programı geliştirdiklerini açıkladı. Programda en büyük hissedar WiL olacak, Mizuho ise yüzde 15 hisseye sahip olacak. Diğer destekçiler ise azınlık paylarını elinde tutacak. Kuluçka programı Haziran ayında hayata geçirilecek.
Kuluçka programı olağandışı dar bir odak alanına sahip olacak. Mizuho’nun projesi, geniş bir yelpazede FinTech alanlarını araştırmayı amaçlayan birçok Batılı görevli örneklerinin aksine, dijital para birimleri ve Yapay Zeka tabanlı kredi tarama süreçlerine odaklanan yeni şirketlerle çalışacak. Mizuho, oldukça iyi parlatılmış ve hızlı bir şekilde pazara ulaşmasını sağlamak için daha dar bir proje yelpazesinde mücadele etmeyi seçti. Bankanın, bu alandaki Japon finans sektörünün mevcut güçlü yönlerinden yararlanmak için ana odak alanlarından biri olarak dijital para birimleri seçmiş olması muhtemel görünüyor.
Hemen hemen her küresel banka, sunduğu maliyet tasarruflarını ve operasyonel verimliliklerini ortaya çıkarmaya çalıştıkları için Blockchain teknolojisi ile deneyler yürütüyor. Bankalar FinTech’lerle ortaklıklar, küresel konsorsiyuma üyelik ve kendi şirket içi çözümleri yoluyla çeşitli şekillerde teknolojiyi keşfediyorlar.
Kaynak: BusinessInsider