ASEAN Bölgesi, dünya FinTech liderliği için önemli bir adım daha attı.

Singapur’un dünyanın dört bir yanında yaptığı FinTech odaklı işbirliklerine şimdi de Dünya Bankası eklendi. Singapur’daki yetkili kurum olan Monetary Authority of Singapur (MAS) ile Dünya Bankası’na bağlı kurumlardan biri olan IFC, ASEAN bölgesinde FinTech sektörünün gelişimi için birlikte hareket edecek.

Yapılan resmi açıklamaya göre IFC ve MAS, finans kurumları, FinTech şirketleri ve düzenleyiciler arasında köprü görevi gören bir mekanizma oluşturacak. Oluşturulan bu ağ sayesinde FinTech’in ASEAN bölgesinde daha da aktif hale gelmesi ve yaygınlaştırılması hedefleniyor. ASEAN Financial Innovation Network (AFIN) adı verilen yapı sayesinde bölge ülkelerinde yatırım yapmak isteyen şirketler yerel uyumluluklar ve sınır ötesi mali işlemlere dair bilgilenme olanağı bulacak.

AFIN, aynı zamanda girişimler ve bölgeye yatırım yapmak isteyenler için bir test ortamı da sunacak. FinTech şirketleri bu test ortamı sayesinde yeni çözümler geliştirme ve mevcut çözümlerini yasal olarak uyumlu bir şekilde zenginleştirme fırsatı bulacak.

İmzalanan mutabakat sayesinde ASEAN Bölgesi Bankacılar Birliği (ASEAN Bankers Association – ABA) da sürece destek verecek. Singapur’da gerçekleşen ve dünyanın dört bir yanından 150’nin üzerinde üst düzey yöneticinin katıldığı “IFC’s Digital Finance Partners Meeting 2017” sırasında atılan imzalar ile sektörün bölgede sağlıklı bir şekilde gelişimi için gerekli yapı kurulmuş oldu.

Mutabakat sonrası görüşlerini paylaşan IFC’nin Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi Direktörü Vivek Pathak, bu uygulamayla temel finansal hizmetlere erişim konusunda sıkıntı yaşayan kesimlere yardımcı olmayı amaçladıklarını belirtti. MAS’ın Chief FinTech Officer ünvanlı yöneticisi Sopnendu Mohanty ise inovasyon ve dijital teknolojisinin daha geniş bir nüfusa finansal erişim sağlamda belirleyici bir rol oynayacağına inandıklarını kaydederken; MAS, IFC ve ABA arasındaki gerçek zamanlı işbirliği ve bulut bilişim tabanlı platform sayesinde sınır ötesi işlemlerin kolaylaşacağını ifade etti.