Bankalararası Kart Merkezi ve FinTech İstanbul tarafından gerçekleştirilen buluşma etkinliklerinin beşincisi 31 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleşti. Etkinlikte BDDK Başkan Yardımcısı Muhammet Cerit, FinTech Stratejisti Devie Mohan ve Manchester Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden İsmail Ertürk’ün sunum ve konuşmaları yer aldı.

Sağlıklı bir ekosistem için sektör oyuncularının ve temsilcilerinin bir araya gelmesi önem taşıyor. FinTech İstanbul kurulduğu Şubat 2016 tarihinden bu yana bu buluşmaları gerçekleştiren bir misyona da sahip. Bu çerçevede 31 Mayıs 2017 tarihinde Bankalararası Kart Merkezi (BKM) gelen merkezinde beşinci FinTech İstanbul Buluşma Etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış konuşmasını BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko gerçekleştirdi. Canko konuşmasında düzenleyici kurum olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve FinTech ekosistemi içindeki oyuncuların bir araya gelmesine vesile oldukları için büyük memnuniyet duyduklarını belirterek sözü BDDK Başkan Yardımcısı Muhammet Cerit‘e verdi.

BDDK Başkan Yardımcısı Muhammet Cerit

Cerit konuşmasında BDDK olarak Türkiye’de önemli bir mesuliyet taşıdıklarını ve düzenledikleri bankacılık sektöründe tüketicileri korurken, denetlenen ve düzenlenen kurumlar açısından rekabet eşitliğini gözetecek şekilde faaliyetlerinin yürütülmesi gerektiğine dikkat çekti. Cerit; “Bizim kapımız herkese açık. Şu anda bizim yetki alanımıza girin ancak düzenlemeye tabi olmayan bir alanda yeni bir iş kolu için fikir sahipleri bize gelebilir, eğer yapılacak iş ülkemizin ve vatandaşların menfaatine ise çok hızlı şekilde gerekli mevzuat çalışmalarını tamamlayabiliriz” dedi. Cerit sözlerine 2018 yılında Avrupa Birliğinde yürürlüğe girecek olacak PSD2 için; “PSD2 yakından takip ettiğimiz bir adım. Şu anda için Türkiye’de bu uygulamanın zorunlu kılınması için erken olduğunu düşünüyoruz ancak gerekli güvenlik süreçlerini iş ortakları ile tamamlayan bankalar için kendi API’lerini hizmete açmalarına bir engel yok” ifadelerini kullandı.

Cerit’in dikkat çektiği bir diğer konu ise son zamanlarda giderek popüler hale gelen kripto para birimleri oldu. “Daha önce Bitcoin ve türevleri ile alakalı görüşlerimizi resmi açıklama ile paylaşmıştık. Şu anda düzenlemeye tabi olmayan bu alanı takip ediyoruz ve Türkiye olarak bundan nasıl faydalanabiliriz üzerinde fikir yoruyoruz” dedi ve sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye’nin kendi kripto para birimine sahip olması için fikir aşamasında değerlendirmeler yapıyoruz.”

Cerit’ten sonra sahneyi, analiz odaklı bir FinTech şirketi olan Burnmark‘ın kurucusu ve aynı zamanda küresel FinTech liderleri arasında yer alan FinTech Stratejisti Devie Mohan aldı.

Burnmark Kurucusu ve FinTech Stratejisti Devie Mohan

Devie Mohan konuşmasına BKM ile birlikte gerçekleştirdikleri çalışmayı anlatarak başladı; “Cashless Turkey by 2023 isimli çalışmamız Türkiye’nin genç nüfusu, aktif kart kullanıcıları sayısından liderliği ve nakitsiz bir gelecek için sahip olduğu büyük potansiyeli ile Türkiye’nin dünyadaki farklı konumunun altını çiziyor” diyen Mohan sözlerine şöyle devam etti; “Dünyanın pek çok yerinde Challenger Bank adını verdiğimiz tümüyle online bankalar doğuyor. Bu gün İngiltere’de bunların sayısı 40’a ulaştı. Bu gerçekten çok büyük bir rakam. Ancak Türkiye’nin Challenger Bank türü yapılara ihtiyacı yok zira mevcut bankacılık sisteminiz zaten bu noktada çok iyi durumda.”

Mohan’ın altını çizdiği önemli noktalardan birisi de zaten iyi olan bankacılık sektörünün daha da güçlenmesi ve büyümesi için bundan böyle işbirliği ve rekaberliğe daha çok önem vermesi gerektiğine yaptığı vurgu oldu.

FinTech buluşma etkinliğinde sahneyi son olarak Manchester Üniversitesi Alliance Manchester Business School Öğretim Görevlisi olan İsmail Ertürk aldı.

Manchester Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Ertürk

İsmail Ertürk 30 yılı aşkın süredir eğitim hayatının içinde olan ve bankacılık, finans sektörleri alanında uzman bir isim. “Biz Türkiye’de bu alanda çalışmaya başladığımızda henüz ATM cihazları yoktu. İlk ATM cihazları geleceği zaman Avrupalı danışmanlar bu cihazların yatırımlarının geri dönüş süresi için 7 yıl verince pek çok banka bundan vazgeçti. Ancak bu alana giren bankalar bu sürenin 4 yıl olduğunu gördüler. Dünyanın dinamikleri ve tüketici davranışları birbirinden farklıdır” şeklinde başlayan Ertürk sözlerine şöyle devam etti; “Her kavramın bir yükseliş ve sonra önceliğini kaybettiği bir gerçek ile karşı karşıyayız. Bu durum FinTech için de farklı olmayacak ancak 100 milyon dolarlık cevabı aranan soru bu sürecin şu anda neresinde olduğumuz?”

Ertürk teknoloji ve finansın önemli olduğunu ancak daha önemli olanın insan davranışları olduğuna dikkat çekti; “Bu gün finans sektöründe en büyük danışmanlık gelirini bankacılar ve finans uzmanları değil Antropologlar kazanıyor çünkü insanların davranışlarını analiz ederek neye yöneleceklerini önceden kestirmek en önemli ticari bileşeni oluşturuyor” dedi.

Etkinlik kalabalık bir katılımcı grubunun ilgisi ve konuşmacıların bir birini tamamlayan sunumları sonrasında son buldu.