Teknoloji şirketine dönüşen bankalar, bankalara dönüşen teknoloji şirketleri… Amazon’un burada nispeten farklı bir konumu var.
Kurulduğu yıllarda “internetten kitap mı satılırmış!” eleştirilerine göğüs geren ve bugün geldiği noktada karşılaştığı hemen her tür eleştiriyi boşa çıkaran Amazon yeni bir mücadele ile geleneksel kurumlara meydan okuyacak gibi görünüyor. Bu mücadele sonunda ulaşacağı adres ise Amazon’un gerçek bir bankaya dönüşüp dönüşmediğini ortaya çıkaracak.
Financial Times’ta konuyla ilgili birkaç gün arayla yayınlanan iki analiz, Amazon’un üyelerine kredi açma uygulamasının bankalaşma yolunda sadece bir başlangıç olduğunu belirtiyor. “Amazon to ramp up lending in challenge to big banks” başlıklı yazıda şirketin hedefinde 2 milyon KOBİ ölçekli kuruma kredi verme bulunduğuna vurgu yapılırken, bunun aslında yeni bir uygulama olmadığı, Amazon Lending adı verilen bu servisin altı yıl önce sunulmaya başladığı belirtiliyor. Şirketin, gelen talep üzerine 24 saat içinde satıcılara kredi açtığı ve her iki haftada bir satıcıların hesabından ödemeleri çektiği belirtilirken, Amazon’da satış yapan pek çok şirketin herhangi bir bankadan kredi çekmek ya da kredi kartı ile alım yapmak yerine bu yolu tercih ettiğinin altı çiziliyor.
Amazon bankacılık hizmetleri veriyor
“Amazon loans just the start for ‘techbanking’” başlıklı ikinci analizde ise şirketin teknoloji temelli bankacılık hizmetlerini daha da yoğunlaştırdığına değinilmiş. GE Capital’in daha önce benzer bir süreç izlediğinden bahsedilen yazıda Amazon’un fonlama noktasında dikkatli hareket etmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Pek çok bankanın, müşterilerine kredi verme noktasında adeta kılı kırk yaran süreçlere sahip olmasının geçerli bir nedeni olduğundan söz edilirken, Amazon Loans adlı kredi verme servisinin de benzer bir titizliğe sahip olması gerektiğine vurgu yapılıyor. Ek bilgi olarak 2013 yılında başlayan bu servisin 2013 – 2016 arasında yüzlerce milyon dolarlık kredi hacmine ulaştığını belirtelim.
Financial Times’ın bu iki analizinde bahsedilmemekle birlikte Amazon’un uzun süredir pek çok ortak çalışma yaptığı Capital One bankasını satın alma söylentilerinin tavan yaptığını belirtmemiz gerek. Bu satın almayla ilgili gelişmeleri ortaya çıktıkça sizlerle paylaşacağız. Ancak şu an için Amazon’un girdiği bankalaşma yolculuğunda şirket yöneticilerinin şu soruyu yanıtlamaları gerekiyor: “2 milyon potansiyel müşteri kredisini neden bankalardan ya da yenilikçi bir FinTech girişiminden değil de Amazon’dan almalı?”