Avrupa Birliği bünyesindeki Avrupa Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasaları Kurumu, FinTech konusundaki düzenlemelere ait resmi görüşünü açıkladı.
2011 yılında hedge fonlara düzen getirmek amacıyla çalışmalarına başlayan Avrupa Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasaları Kurumu – The European Securities and Markets Authority (ESMA), Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan, “Fintech: a more competitive and innovative financial sector” başlıklı istişare belgesi için beklenti ve görüşlerini paylaştı.
Paylaşılan yanıtta ESMA’nın iş modelleri tüketici deneyimini iyileştirmeyi ve finansal hizmetlere erişimi kolaylaştırdığı sürece desteklediği vurgulandı. Bununla birlikte hazırlanan yanıtlarda kitlesel fonlama, RegTech, yapay zeka gibi konular da ayrı ayrı ele alındı. Buna göre resmi yanıtta yer verilen başlıklar ve yanıtlar şu şekilde sıralanmakta:
- Yapay zeka ve büyük veri analiziyle oluşturulan otomatik yatırım tavsiyeleri: ESMA, bu teknolojilerin potansiyel faydalarını kabul etmekle birlikte, bu tür teknolojilerin kullanılmasının çeşitli endişeleri tetikleyebileceğine de inanıyor. Teknoloji kaynaklı maliyet avantajlarının tüketicilerin lehine olduğunu kaydeden ESMA yönetimi, buna karşın Avrupa Komisyonu’ndaki çalışmaların dikkate alınması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca olası bir özel mevzuatın etkilerinin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi notu da yanıtta kendine yer buluyor.
- Kitlesel fonlama: ESMA bu konuda, AB genelinde yatırımcıların eşit olarak korunmasını ve ortak bir düzenleyici çerçeveye dayalı olarak sınır ötesi faaliyette bulunulmasını sağlayacak çağrısını tekrarlıyor.
- RegTech: Piyasa katılımcıları ve düzenleyicilerinin gerekliliklere uyum için teknoloji kullanmasının yeni olmadığını kaydeden ESMA yönetimi, RegTech’in özellikle verileri raporlama ve analizlerde ek avantajlar sağlayacağını belirtiyor.
- Dış kaynak kullanımı ve bulut bilişim: Bu konudaki düzenlemelerin sektör bağımsız olarak ele alınması gerektiği yorumunu yapan ESMA, ilgili düzenlemelerin Avrupa genelinde uygulanan veri koruma politikalarıyla uyumlu olması gerektiğini kaydediyor.
- Dağıtık defter teknolojisi: Özellikle Blockchain teknolojisi ile bilinirliğini artıran dağıtık defter teknolojisi hakkında 2017 Şubat ayındaki raporunda gerekli açıklamaları yaptığını belirten ESMA yönetimi, bu pazardaki gelişmeleri izlemeye devam ettiklerini ve bir düzenleme gerekip gerekmediğini araştırdıklarını ifade ediyor.
- Düzenleyici ve denetleyici kurumların rolü: ESMA, aynı hizmeti sunan kuruluşların eşit şekilde düzenlenmesi ve denetlenmesi gerektiğine inandığını kaydediyor. Bununla birlikte FinTech’le ilgili yeni girişimlerin geçerli yasal çerçevede faaliyet göstermesi için düzenleyici kurumların tavsiyelerde bulunabileceğine dikkat çekiliyor.
- Sektörün üstleneceği rol: ESMA, sektörün belirli standartlar altında ilerlemesi için veri standardizasyonu ve ilgili hedefleri kuvvetle desteklediğini açıklıyor.