Afrika, dünya finans sektöründe belki de hiç olmadığı kadar kendini gösteriyor. Bunu sağlayan ise kuşkusuz FinTech girişimleri ve sunulan hizmet çeşitliliği…
Afrika kıtasındaki ülkeler çeşitli sebeplerle belirli konularda geri kalmış gibi görünebilir. Ancak kıta ülkeleri bu durumu aşma adına çarpıcı yeniliklere imza atmaktan da çekinmiyor. Coğrafi koşulların şekillendirdiği yatırım tercihleri elbette FinTech alanında da kendini gösteriyor.
Güneşin görünmekten çekinmediği ülkelerden Uganda’da, bir şirketin güneş enerjisiyle çalışan otobüs üretmesi misali ulaşımda yaşanan zorluklar da FinTech’in gelişimini hızlandırıyor. Bundan 10 yıl kadar önce Kenya’da M-Pesa ile başlayan mobil ödeme girişimler bugün kıtanın FinTech’in hemen her alanını kapsayan 300’den fazla girişime ev sahipliği yapmasını sağlamış durumda.
Disrupt Africa tarafından hazırlanan, “Finnovating for Africa: Exploring the African Fintech Ecosystem Report 2017” başlıklı rapor, sektörün kıta genelindeki konumunu dünyaya kanıtlaması açısından değerli bir belge niteliği taşıyor. 12 Haziran 2017 itibariyle tam 301 FinTech şirketi kıtanın dört bir yanında hizmet sunuyor. Bununla birlikte bazı ülkeler öne çıkmıyor değil. Örneğin yeni girişimlerin yüzde 31,2’si Güney Afrika Cumhuriyeti’nde karşımıza çıkarken bu ülkeyi Nijerya ve Kenya takip ediyor. Buna karşın hareketlilik bu üç ülkeyle sınırlı değil. Batı Afrika’da Gana ve Kamerun’un gücü istikrarlı bir şekilde artıyor.
Öncelik para transferi hizmetlerinde
FinTech hizmetlerini dokuz alt başlıkta toplayan rapordaki verilere göre, yeni girişimlerin yüzde 41,5’lik payla neredeyse yarısı ödemeler ve para transferi hizmetlerine odaklanıyor. Coğrafi koşulların da etkisiyle pek çok kişinin temel bankacılık hizmetlerine erişimi olmadığını kaydeden Disrupt Africa’nın kurucularından Gabriella Mulligan, bu alanlara odaklanmayı şaşırtıcı bulmadığını ifade ediyor. Bununla birlikte kıtadaki FinTech şirketlerinin radarında bir önemli konu daha var: Blockchain. Rapora göre bu alanda 2015 yılı başından bu yana ciddi bir hareketlilik söz konusu.
İlgili yazıya ve raporla ilgili diğer detaylara bu linkten ulaşabilirsiniz.