Avrupa Bankacılık Federasyonu (EBF), FinTech ile ilgili Avrupa Birliği (AB) istişarelerine yanıt olarak, kapsayıcı bir ekosistem oluşturulmasını istiyor.
BankingTech.com’un haberine göre Avrupa Komisyonu bu yılın başlarında, geribildirim çağrısında bulundu ve ulusal engelleri kaldırarak tüketicilerin başka bir AB üyesi ülkeden finansal hizmetler satın alma oranı olan yüzde 7’yi artırmak istediğini belirtti. Bu açıklamadan önce komisyon bölgedeki gelişmeleri hızlandıracak bir FinTech birliği kurdu.
EBF her iki gelişmeyi de memnuniyetle karşıladığını açıkladı ve küçük girişimlerden çokuluslu bankalara kadar tüm aktörlerin yenilikçi finansal servisler ile müşterilere hizmet vermeye kararlı olduğu “müşteri odaklı ve kapsayıcı bir ekosistem” arzusunda olduğunu belirtti.
EBF CEO’su Wim Mijs “yeni rekabet hedefimize odaklanmamıza yardımcı oluyor. Bu gelişimin hızını artırmak için harekete geçmeliyiz” dedi. EBF’nin talebinin bir kısmı “verilerin korunmasına ve finansal hizmetlere olan güvenin yeterli kalmasını sağlamak için politika ihtiyaçlarına ileriye dönük bir yaklaşım” içeriyor. Bu da hem yeni hem de köklü işletmelerin gelişebileceği düzenleyici bir ortam yaratmak için dengeli bir yaklaşımı beraberinde getiriyor.
EBF, Avrupa’nın küresel düzeyde rekabetçi kalmasına yardımcı olması için, AB’nin bankalar tarafından yazılımlara yönelik ihtiyatlılık gereksinimlerini güncelleme ihtiyacı duyduğuna inanıyor.
Şu anda, AB bankaları yazılımı “maddi olmayan durağan varlık” olarak ele alıyorlar. EBF’ye göre bu, bankaların sermaye gereksinimlerini hesaplarken yazılım yatırımlarını kendi ana sermaye oranından düşürmesi gerektiği anlamına geliyor.
Kurum, yazılımı Avrupa bankaları için stratejik bir varlık olarak görüyor ve mevcut ihtiyati tedbirlerin “yenilik yatırımlarında önemli bir önleyici” olduğunu söylüyor. EBF’nin görüşüne göre, özellikle yazılım yatırımlar, bir bankanın sermaye oranından düşülmesi gerekmeyen maddi durağan varlık olarak değerlendirilebileceği ABD ile karşılaştırıldığında küresel rekabete de zarar veriyor.
1960 yılında kurulan EBF, Avrupa’da, yaklaşık dört 500 bankayı temsil eden 32 ulusal bankacılık derneğinden oluşuyor.