CoinDesk tarafından hazırlanan Blockchain raporu, bu alandaki gelişmeleri derlerken 2017’nin kalanındaki yol haritasına dair öngörüleri de aktarıyor.

Blokchain’in 2017’de zirve yapacağı daha yıl başlamadan önce pek çok uzman tarafından dile getiriliyordu. Özellikle global bankaların 2017 için “Bu yıl yatırım yapacağız” açıklamaları elbette buzdağının görünmeyen kısmının su yüzüne çıkacağını da gösteriyordu.

CoinDesk Research tarafından hazırlanan “Q1 2017 State of Blockchain” başlıklı rapor hem özel sektör hem de kamu alanındaki değişimi aktarması açısından önemli bir belge olma niteliği taşıyor. Rapor, Blockchain’e ait gelişmeleri altı ana başlık etrafında toplamış. Bu başlıklar ve detaylar ise şu şekilde sıralanıyor:

1. Kripto para birimleri yükselişini sürdürüyor

Rapor, Bitcoin başta olmak üzere önde gelen 10 farklı kripto para birimindeki değişimi özetliyor. Yılın ilk çeyreği bu kapsamda tüm kripto para birimleri için artış dönemi olmakla birlikte bunlardan beşi çift haneli yükseliş yaşamış durumda. Bitcoin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10’luk bir artış (963 dolardan 1061 dolara) yaşarken en yüksek artışı yüzde 500’ün üzerinde değer kazanarak 11 dolardan 69 dolara yükselen Dash elde ediyor. Onu yüzde 481 ile Ethereum, yüzde 313 ile NEM ve yüzde 192 ile Augur takip ediyor. Detaylı tabloyu aşağıda bulabilirsiniz.

Bu ivme elbette beraberinde toplam kripto para pazarını da büyütüyor. CoinDesk verilerine göre 1 Ocak 2017’de 18.5 milyar dolar seviyesinde olan pazar yaklaşık yüzde 40 büyüyerek 39.2 milyar dolara yükselmiş durumda.

2. İşlem hacminde rekor yılı

Rapora göre Bitcoin’e gösterilen ilgi yatırımcıların yeni rekorlara imza atmasını da sağlamış durumda. Aşağıdaki tablolardan görebileceğiniz gibi günlük işlem hacmi 2013’ten bu yana istikrarlı bir şekilde büyürken, bir günde en fazla gerçekleşen işlem adedi ise 287 bin 098 olarak açıklandı. Bu rekorun yanında 0.92 MB ile en büyük blok rekoru ve en pahalı işlemlere ait (0.62 dolar) rekorlar da kırılmış oldu. Bu hareketliliğin diğer kripto para birimleri için de geçerli olduğunu eklemeliyiz.

3. Düzenleyici kurumlar piyasayı etkiliyor

2017 yılı, kripto para birimlerinin köklü borsalarda tahvil alımı gibi işlemlere izin verilmemesine de sahne oldu. Mart ayında ABD’de SEC, yaklaşık dört yıl önce başvurusu yapılan Vinklevoss COIN’in bu işlemlerde kullanılmasına izin vermedi. Aynı kurum, birkaç hafta sonra SolidX’in benzer bir teklifini de geri çevirdi. Gösterilen gerekçe ise kripto para birimlerindeki yüksek oranlı hareketliliğin yatırımcılara zarar verebileceği endişesiydi.

Bununla birlikte her ülke benzer bir rota izlememeyi tercih etti. Örneğin Japonya’da ilgili makamlar Bitcoin’i yasal bir ödeme aracı olarak kullanma konusunda bazı çalışmalara imza attı. İlginç bir diğer bulgu ise İran’da ortaya çıktı. Bu ülkede yapılan bir araştırma, sınır ötesi ödemelerde kripto para birimlerinin kullanıldığını ortaya çıkardı.

4. Kurumsal Blockchain platformlarına ilgi arttı

Blockchain bazlı çözümler geliştirme amacıyla kurulan çeşitli platformlar üye profillerini zenginleştirmeye devam etti. Örneğin Hyperledger Mart ayı sonunda 130 üyeye ulaşırken, bir başka global platform Ripple ve R3 başta Japonya olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinden katılan üyeler ve geliştirilen projelerle adlarından söz etti.

Şubat ayında yola koyulan Enterprise Ethereum Alliance (EEA) ise daha açıldığı tarihte Accenture’dan Microsoft’a, BBVA’dan J.P.Morgan’a, Intel’den BP’ye kadar farklı sektörlerden üyeleriyle dikkatleri üzerine çekti. EEA’nın 2017 ikinci çeyrek hedefleri arasında 80 yeni üye kazanmak da bulunuyor.

5. Token ve ICO’lar gelişiyor

Merkezi olmayan uygulamalar (dapps) ve ICO satışları 2017’de adından söz ettiren bir başka konu oldu. Çoğunlukla Ethereum platformu üzerinde geliştirilen bu çözümler hacim olarak değilse bile adet bazında yükselişte. Bir finansman yöntemi olarak bunların kullanılması daha fazla şirket tarafından tercih edilirken, girişim sermayesi şirketleri tarafından yapılan doğrudan yatırımların üçte birine ulaşması ise dikkat çekici. 2017 ile birlikte daha fazla telaffuz etmeye başladığımız Token ve ICO kavramlarına dair detaylı bilgi için kısa bir süre önce FinTech İstanbul’da yayınladığımız Serkan Doğantekin imzalı “Token ve ICO: Kelime Dağarcığımızın Yeni Üyeleri” başlıklı yazıya bakmanızı öneririz.

6. Ethereum Bitcoin’in önüne geçiyor

Rapor kapsamında gerçekleştirilen Bitcoin ve Ethereum Farkındalığı Anketi’nin sonuçları Ethereum’un sektöre ağırlığını koyduğunu gösteriyor. Bu platform üzerinde sunulan yenilik ve gelişmeler Ethereum’un genel geçer bir konum olmadığını tam tersi bir standart oluşturmaya başladığını ortaya koyuyor. Anketten öne çıkan bazı başlıkları aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

CoinDesk’in bu raporu Bitcoin ve Blockchain ikilisine olan ilgiyi net bir şekilde gözler önüne seriyor. Konuyu finans sektörü açısından ele alan raporun Blockchain teknolojisinin farklı sektörlerde kullanımını kapsam dışı bıraktığını da eklemek gerekiyor.

Toplam 124 sayfalık raporun tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.