Chase, kullanıcılar arası ödeme uygulaması Quickpay’e dair istatistikleri paylaştı. Rakamlar arasında milenyum kuşağının P2P ödemeye ilgisi dikkat çekiyor.

Kullanıcılar arası (P2P) para transferine olanak tanıyan servisler, gerek havale ve EFT gibi süreçlerden basit olması, gerekse mobil uygulamalarla kolayca halledilmesi sebebiyle FinTech dünyasının en popüler konu başlıkları arasında yer alıyor. Konu akıllı telefonlar olunca, “milenyum kuşağı” olarak bilinen Z kuşağı gençler, P2P ödeme hizmetlerine adeta akın ediyor.

Yakın zamanda JPMorgan Chase tarafından yayınlanan istatistikler, kullanıcılar arası ödeme servislerindeki hızlı yükselişin yanı sıra, bu servislere gençlerin karşı koyulmaz ilgisini de ortaya koyuyor. Buna göre Chase’in P2P ödeme servisi Quickpay, geride bıraktığımız 2016 yılı boyunca işlem hacminde yüzde 38’lik artışa tanık oldu. Yıl boyu 28 milyar dolarlık işlemin gerçekleştirildiği Quickpay’de yapılan işlem sayısı 94 milyonu geçmiş durumda.

Kullanıcıların alışkanlıklarını değişik kırılımlarda inceleyen Chase, Quickpay’i yüzde 58 ile en çok milenyum kuşağının kullandığını, onu yüzde 27 ile X nesli kitlenin takip ettiğini ifade ediyor. Listenin üçüncü sırasında yüzde 13 ile “baby boomer” kuşağı yer alıyor.

Peki, bu kullanıcılar hızlı ödeme servislerini nerede kullanıyor?

Yayınlanan istatistiklere göre milenyum kuşağı, özellikle eve gelen faturaların paylaşımında ve yemek alışverişinde P2P ödemeyi tercih ediyor. Elektrik ve su gibi faturaların paylaşımı için yapılan her 100 işlemin 74’ü milenyum kuşağı tarafından gerçekleştiriliyor. Aylık veya haftalık fatura bölüşmelerinde ise yüzde 40 oranla X kuşağı başı çekiyor. Yaş ortalaması yükseldikçe, borç ödemeleri için P2P servis kullanımı da artıyor.

Chase Quickpay istatistikleri, mobil cihazların bireyler arası ödemeler için de öncelikli yöntem haline geldiğine işaret ediyor. Başvurudan, ödeme kabulüne kadar geçen süreçte kullanıcıya sunulan kolaylık, bankaları da geleneksel para transferinde yıkıcı bir dönüşüme zorlayacak gibi görünüyor.