ABD Federal Rezerv Ödeme Araştırması’na göre banka müşterileri 2015 yılında, 15 yıl önceye oranla yüzde 60 daha az çek kullandı.

Buna karşın, kartlı ödeme, otomatik ödeme merkezleri üzerinden yapılan elektronik para transferi ve çekleri de içine alan nakitsiz ödemeler, aynı zaman aralığı içinde hane başına yüzde 95’e yakın oranda artış gösterdi.

Araştırmanın detaylarına inildiğinde, 2000 yılında hane başına düşen aylık çek kullanımının 2000 yılında 19,3 ortalamaya sahip olduğu; bunun 2015’te 7,1’e kadar düştüğü görülüyor. Toplam aylık nakitsiz ödemeler ise ortalama olarak 40,3’ten 78,6’ya kadar yükselmiş durumda. Federal Rezerv; bu tabloyu tüketicilerin alışveriş yapma ve fatura ödeme alışkanlıklarındaki değişime bağlıyor. Benzer şekilde, işletmelerin de çekle ödeme yerine diğer nakitsiz ödeme sistemlerine yönelmesi bu büyük değişimde rol oynuyor.

Raporda, tercih edilen nakitsiz ödeme yöntemlerinde tüketiciler ve işletmeler arasındaki radikal farklılık da öne çıkıyor. Buna göre 2015 yılında yapılan ankette tüketiciler arasında en popüler ödeme yöntemi ön ödemeli olmayan banka kartları olarak belirlenirken; bunu genel amaca yönelik kredi kartları, çek ve otomatik ödeme merkezleri izliyor. İşletmelerde ise otomatik ödeme merkezi üzerinden yapılan transferler en popüler olurken, çek, kredi kartı ve banka kartları listenin geri kalanını oluşturuyor.

Federal Rezerv şimdi daha küçük ve daha hedefe odaklı bir veri toplama projesi için 2016 yılı boyunca yapılmış nakitsiz ödemelerin sayısı ve maddi değeri hakkında bilgi topluyor. Böylelikle üç yılda bir yapılan kapsamlı araştırmalar arasında nakitsiz ödeme trendindeki değişimler ve öngörüler yıllık olarak da kolayca hesaplanabilecek. Yılın değerlendirmesinin ise 2017 son çeyreğinde yayınlanması bekleniyor.

Raporun detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.