Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre organize suç örgütleri arasında kripto para kullanımı oranı son derece düşük.

Komisyon tarafından Avrupa Birliği Parlamentosu için hazırlanan ve üye ülke liderlerine de Haziran ayı sonunda sunulan raporda, organize suç çeteleri tarafından Bitcoin ve benzeri kripto para kullanım vakalarına çok nadir rastlandığı kaydediliyor. 4 Temmuz günü kamuya açılan rapora göre bunun en önemli sebebi ise, suçluların, kripto para kullanımının gerektirdiği teknik bilgiden yoksun olmaları.

Suç örgütleri tarafından nazaran az kullanıldığı tespit edilen sanal para birimleri üzerine birkaç soruşturma yapıldığına değinen raporda, “Kripto paranın sunduğu anonim kullanım olanakları gibi karakteristik özellikler nedeniyle suçlular bu teknolojiden faydalanmayı çok istiyor, ancak gerektirdiği yüksek teknoloji bilgisine sahip olmadıkları için gerçekte kullanım oranı çok daha düşük,” ifadesine yer veriliyor.

Raporda ayrıca bazı grupların, terörist eylemlere finansman sağlamak için kripto parayı kullanmak istediği söylenirken, buna örnek olarak kolluk kuvvetlerinin bilgi toplama faaliyetleri kapsamında sosyal medya üzerinden elde ettikleri veriler gösteriliyor. Teknik yetersizliklerin burada da devreye girmesi dikkat çekiyor.

Avrupa genelinde geçerli olacak yasal bir çerçevenin olmaması nedeniyle işlem görüntüleme cephesinde bu tür güvenlik zaafiyetlerinin yaşandığı sonucuna varan Avrupa Komisyonu raporunda; kullanıcılar ve dijital cüzdan adreslerinin bir veritabanının oluşturulması gerektiği vurgulanıyor. Oysa bu tür girişimlerin daha önce hem kripto para hem de bireysel gizlilik savunucularının yoğun tepkisine maruz kaldığı biliniyor.

İlgili Avrupa Komisyonu raporunu bu sayfadan okuyabilirsiniz.