Bireysel bankalar, yıkıcı etkisi bulunan FinTech girişimleriyle rekabet edebilmek için yapay zeka ve botlardan faydalanıyor.

Her ne kadar online bankacılık işlemleri ve fatura ödeme gibi süreçler uzun zamandır akıllı telefonlardan yapılıyor olsa da, doğrudan tüketiciyi hedefleyen bireysel bankaların yapay zeka çözümlerini kullanarak müşteri hizmetlerinde çıtayı yükseltmesi gerekiyor. MB 2017’de konuşan Capgemini FinTech Başkan Vekili Dion Lisle, bankaların devasa bir müşteri kitlesi olduğunu ve tümünü bir anda yeni bir kanala taşımanın hiç kolay olmadığını hatırlattı ve ekledi: “Halen pek çok insan en basit işlemleri için bile banka şubelerine gidiyor. Bunu söylemek hiç hoşuma gitmiyor ama bence şu an bir ‘inovasyon tiyatrosu’ izliyoruz.”

Bazı bankalar yapay zeka konusunda gerekli adımları çoktan attı, ancak günümüzde bu konuyu geriden takip eden büyük oyuncular dahi üzerlerindeki baskıyı hisseder hale geldi. Ontario merkezli ATB Financial’in dijital inovasyon direktörü olan Dan Stern,  aynı etkinlikte yaptığı konuşmada “Artık inovasyon yapmak zorunda olduğumuz bir alana doğru itiliyoruz,” dedi.

Bugüne kadar gerçekleşen inovasyonun büyük çoğunluğu, ATB gibi nazaran küçük, değişim konusunda çeviklik ve esneklik gösterebilecek durumda olan bankalarda gerçekleşti. Bankalarla dirsek temasında çalışan girişimler; bu dönüşümün büyük bankalar için de yakında olduğuna dikkat çekiyor. Finansal yönetim odaklı bireysel asistan uygulaması geliştiren finn.ai CEO’su Jake Tyler, bankaların kendi ezberlerini bozmak durumunda olduğunu kaydetti. “Bireysel bankacılık gelirleri önümüzdeki 10 ila 15 yıl arasında ciddi bir risk altında.”

Panelde ayrıca kullanımda bulunan yapay zeka uygulamaları da tartışıldı. Yapay zekadan birkaç alanda faydalanan ATB; botlarla ve duygu tanımlama teknolojisiyle müşteri deneyimini iyileştirmeye odaklanıyor. Dan Stern, “Böylece eğer bir müşterimiz mutsuzsa ve bunu bize söylemekten çekiniyorsa, bunu tespit edebiliyoruz,” dedi.

Intuit Veri Mühendisliği Direktörü Massimo Mascaro ise makine öğrenimini uygulayarak müşterilerin finansal alışkanlıklarını çok daha detaylı bir biçimde anlayabildiklerini vurguladı. FinTech dünyasında yapay zeka tabanlı bot hizmetleri bireysel bankacılığı çok daha kişisel hale getirebilme potansiyeline sahip. Makine öğrenimi de KOBİ’ler için bir finans danışmanı gibi hizmet verebiliyor. Mascaro, “Böylesi bir hizmeti teknolojiyle herkese sunabilirsek, işte o zaman büyük bir etki yaratmış oluruz,” diye sözlerini tamamladı.