Tüm dünyada artış gösteren nakitsiz işlemler beklentilerin de üzerinde yükselerek son 10 yılın rekorunu kırdı.
Nakit kullanımını bırakan ülkeler için genelde kültürel faktörler ve alışkanlıklardan bahsedilir. Bu yoruma açık bir konu olmakla birlikte yapılan bazı global araştırmalar dünyada nakitsiz topluma geçişi özetlemesi açısından yol gösterici olabiliyor. Bunlardan biri olan World Payment Report 2017’ye göre nakitsiz işlem hacmi son 10 yılın rekorunu kırmış durumda. Peki bölge bazında nasıl bir tabloyla karşı karşıyayız?
Payments Cards & Mobile’da yayınlanan bir yazı, rapordaki bazı verileri derleyerek yorumluyor. Alex Rolfe imzalı makaleye göre 2014 – 2015 dönemi son 10 yılın en yüksek değeri olan 433.1 milyar işlem adedi seviyesine ulaşmış durumda. Bu, aynı zamanda ilgili raporun bir önceki sürümünde yer alan 426 milyar adetlik beklentinin üzerinde bir artışı simgeliyor. Pastanın bu kadar büyümesinde ise iki bölge öne çıkıyor: Asya ve CEMEA (Orta Avrupa, Orta Doğu ve Afrika). Asya’daki artış yüzde 43,4 gibi son derece ciddi bir oranla öne çıkarken CEMEA bölgesi ise yüzde 16,4 ile hatırı sayılır bir büyümeyi ifade ediyor. Gelişmekte olan ülkelerde aynı dönemde yüzde 21,6’lık bir artış yaşanırken, gelişmiş ekonomilerde bu oran yüzde 6 ile sınırlı kalmış durumda.
Ülke bazında baktığımızda ise Çin’deki yüzde 63,2’lik büyüme son derece çarpıcı. Rusya yüzde 30 ile bu ülkeyi izlerken takip eden ülkeler Hindistan (yüzde 16), Meksika (yüzde 10,9) ve Güney Afrika (yüzde 10,7) olarak sıralanıyor. Çin’in işlem adedindeki artışla Brezilya’yı geride bırakıp üçüncülüğe çıktığını ekleyelim. Aşağıdaki grafiklerde bölge bazındaki gelişimi inceleyebilirsiniz.
Harita üzerinde batıya ilerlediğimizde ise ABD ve Kanada’nın bulunduğu Kuzey Amerika’da yüzde 5,4’lük bir büyümeyle karşılaşıyoruz. Detaylara inildiğinde Kanada’da 2011-2015 arasında temassız ödeme özelliğine sahip kredi kartlarının kullanımında üç katlık bir artış dikkat çekiyor. Buna karşın 2014’ten 2015’e geçişte yaklaşık iki puanlık bir gerileme de söz konusu. Avrupa’nın geneline bakıldığında ise nakitsiz işlem hacmindeki artış oranının yalnızca 0,2 puan geliştiği görülüyor.
Rapor yalnızca nakitsiz işlem hacmini özetlemiyor. 2018’de devreye alınması planlanan PSD2 standartlarıyla ilgili yorumların da yer aldığı raporda, bankaların ve üçüncü parti ödeme hizmet sunucularının PSD2’den nasıl etkileneceği de masaya yatırılıyor. İlgili raporun tamamına bu linkten erişebilirsiniz.