FinTech için yapılan risk sermayesi yatırımları, 2017’nin ilk yarısında 6,5 milyar dolara ulaştı.

Innovate Finance tarafından Pitchbook verileri değerlendirilerek çıkarılan istatistiklerde, yılın ilk yarısında toplam 787 adet risk sermayesi yatırımı gerçekleştiği görülürken, bunun geçtiğimiz yıla oranla yüzde 45’lik bir azalma arzettiği açıklandı.

Globalde toplam yatırımların düşmesine karşın, Birleşik Krallık’daki FinTech yatırımlarının yüzde 37 oranında artış göstererek 564 milyon dolara ulaştığına dikkat çeken rapor, bu durumun Brexit ve Avrupa pazarı ile İngiltere’nin finansal hizmet ekosistemi arasındaki belirsizliğe karşın gerçekleşmesinin önemini hatırlattı. Ülkede ilk iki çeyrek de 2016 yılının aynı dönemlerine göre önemli ölçüde artışla geçmiş bulunuyor.

Risk sermayelerinden FinTech girişimlerine yapılan küresel yatırımlarda hem yatırım değeri hem de yatırım hacmi açısından birinci sırada yer alan ABD; 2017 ilk yarıyı 357 anlaşmaya dağılan 3,3 milyar dolarlık toplam yatırım değeriyle kapattı. 2016 ilk yarıya oranla yatırım değerinde yüzde 7,7 artış görülürken, yapılan yatırım sayısında ise yüzde 18,5 azalma göze çarptı. ABD geçtiğimiz yıl aynı dönemde FinTech ekosisteminde 438 yatırım sözleşmesine ev sahipliği yapmıştı.

Geçen yıl sadece ilk 6 ayda gördüğü 7 milyar dolarlık FinTech yatırımıyla tartışmasız lider konumuna gelen Çin ekosistemi; bu yıl aldığı 1 milyar dolar toplam yatırımla ikinci sıraya gerilemiş oldu. Küresel arenadaki en büyük üç FinTech yatırımı ise ABD ve Çin’de gerçekleşti. Amerikalı SoFi, 453 milyon dolar yatırım alarak değer olarak ilk sıraya geçerken, Çinli şirketler AvidXchange ve E-Life Financial sırasıyla 300 milyon dolar ve 275 milyon dolar değerindeki yatırımlarıyla tabelayı paylaştı.