Girişimciler için en önemli desteklerden olan kuluçka merkezleri ve hızlandırma programlarına karşı Türkiye’deki bankaların ilgileri iyiden iyiye artırmaya başladı. Ülkemizin önde gelen bankaları girişimcilerin ellerinde tutarak, yere sağlam basmalarını sağlıyor.

Hürriyet yazarlarından Ahmet Can, Türkiye’deki kuluçka merkezlerinin durumu masaya yatırıldı. Girişimcilerin fikirlerini hayata geçirebilmeleri için ekosistemin en önemli sacayaklarından birinin kuluçka merkezleri olduğunu ifade eden Can, bu zamana kadar hep üniversitelerin bünyesinde kurulan kuluçka merkezlerine, artık bankaların da odaklandığını ifade etti.

Ahmet Can’ın kaleme aldığı “Bankalardan ‘kuluçka’ atağı” isimli yazıda ele alınan kuluçka merkezleri şu şekilde:

TEB GİRİŞİM EVİ

Türk Ekonomi Bankası’nın kurduğu TEB Girişim Evi içinde bulunan Kuluçka Merkezi; teknoloji, bilişim ve yazılım başta olmak üzere katma değerli iş fikirlerine sahip girişimcilere ticari hızlandırma ve büyüme yönetimi programı hizmeti veriyor.

Girişimciler başta İstanbul’da Batı Ataşehir TEB Girişim Evi, İTÜ Arı Çekirdek ve EOfis’in İstanbul’daki 7 farklı lokasyonu olmak üzere toplamda 9 farklı lokasyonda projelerini geliştirebiliyor. TEB Kuluçka Merkezi’nde girişimcilerin projelerini en hızlı şekilde ticarileştirebilmeleri için 6+6 aylık bir program uygulanıyor.

Destek verilen girişimler: Kolay IK, Segmentify, Uplifers, LeadTime, Medron Teknoloji, Zeka Kulübü, Shopinstar, TheSmartBlock, GastroClub, Bean Teknoloji.

ALBARAKA GARAJ

Katılım bankası Albaraka Türk, hızlandırma merkezi Albaraka Garaj’ı geçtiğimiz aylarda hayata geçirdi. İlk dönem girişimcilerin seçildiği Albaraka Garaj’da finansal teknoloji tabanlı iş fikirlerine ve projelere sahip girişimcilerin kuluçka ve hızlandırma olanaklarıyla desteklenmesi sağlanıyor. Seçilen girişimler 12 haftalık yoğun bir mentorluk programına dahil oluyor. Ortak çalışma alanı, finansal destek, yönetim ekibi ile düzenli iletişim, eğitim programı ve workshop, mentorluk ve danışmanlık, birebir pazarlama gibi konularda destekler veriliyor.

Destek verilen girişimler: Techsign, Kartoon 3D, Omnibus, Rubic.io, Kobikit, İnooster, Hesapöder, Yemexpress, Akıllı Eksper, Vola.

 

LONCA GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ

Kuveyt Türk, Workinton iş birliğiyle ‘Lonca Girişimcilik Merkezi’ni ekosisteme kattı. 10 projeyle start verilen merkezde, girişimlere mentorlar, danışmanlar, geçmiş dönem girişimciler, yatırımcılar, uzmanlar ve yurtdışı danışmanlardan oluşan mentor takımıyla destek veriliyor. Ayrıca Kuveyt Türk, kendi bünyesindeki KT Portföy Yönetimi AŞ ile girişim sermayesi yatırım fonunu oluşturdu. Lonca’yı tamamlayan girişimciler, eğer fonun yatırım büyüklüğü için uygun aşamaya gelmişlerse, bu fondan yatırım almak konusunda önceliğe sahip oluyorlar.

Destek verilen girişimler: Catchman, Crypto POS, Nakitex, Analitik (+3 Robot), SmartFactoryTeam, Bisigortaci.com, Fosefi, Ratonik, Compocket.

GARANTİPARTNERS

Garanti Bankası, girişimcilik ekosistemini GarantiPartners Girişim Üssü ile destekliyor. 2015 yılında hayata geçirilen GarantiPartners, İstanbul Mecidiyeköy’de yer alıyor. Her ölçekten ve sektörden erken aşama girişimlerin, KOBİ’lerin ve büyüyen girişimlerin desteklenmesi, projelere ivme kazandırılması amacıyla kurulan GarantiPartners’ın stratejik ortağı ise Boğaziçi Üniversitesi Melek Yatırımcılık Platformu (BUBA) oldu.

Destek verilen girişimler: Otsimo, Poltio, Fiyongo, Medlis, ACL Teslim, Icywave, Art 50, Flexsee, Bi Transfer, Yuvako.

WORKUP GİRİŞİMCİLİK PROGRAMI

Türkiye İş Bankası’nın ana destekçisi olduğu ve Kolektif House’un yönettiği Workup Girişimcilik Programı 2017’de başladı. Girişimcileri ihtiyaç duydukları alanda destekleyerek iş fikirlerini geliştirmeye ve işlerini büyütmelerine yardımcı olan programda, kabul edilen girişimlere iş fikri geliştirme, yalın girişimcilik metotları, araştırma ve müşteri geliştirme, ekip kurma ve yönetme, hukuk, finans ve muhasebe, pazarlama ve sunum teknikleri, satış ve pazarlama eğitimleri, devlet hibeleri ve teknik danışmanlık desteği, mentor desteği veriliyor. Ayrıca girişimlere çalışma ortamı da sunuluyor.

Destek verilen girişimler: Boostfy, Banamama, E-kira, Mangr, Overstruct, Octovan, Stubridge, Scode, LittleSleeper.

AKBANK LAB

Finans teknolojileri girişimleri (FinTech), startuplar ve inovatif çözümler sunan herkesle iletişim içinde olmak isteyen Akbank Lab, gelen projeleri 3 ay süren gözlemliyor. Hedeflenen kazanımlara ulaşabileceği sonucuna varılması durumunda ise sunulan çözümleri hızlı bir şekilde yaygınlaştırarak müşterilerine sunuyor. Bu kapsamda Akbank, Blockchain teknolojisi ile yurt dışı para transferleri projesinin yanı sıra, yapay zeka, robotik süreç otomasyonu, dijital ödemeler, finansal danışmanlık gibi alanlarda projeler yürütülüyor.