Finansal kurumların arka ofis işlemlerini bir adım öteye taşımak için yeni projeler geliştiren IBM, mobil cihazlar üzerinden eşler arası (peer to peer – P2P) ödeme gerçekleştirilmesi için Zelle ile birlikte çözüm ürettiğini açıkladı.

“Industry first” adı altında sektörel bir çözüm geliştirmekte olan IBM, ClearXchange platformu içerisinde yerleşik bir P2P ağı olan Zelle ile iş birliği kurdu. 20’den fazla banka ile kredi birliği içinde olan Zelle, 85 milyondan fazla ABD’li müşteriye ulaşmak için projeler geliştirdiğini açıklamıştı.

Banking Technology sitesinin haberine göre IBM, Zelle ile birlikte “Financial Transaction Manager (FTM)” isimli bir platform oluşturuyor. Hayata geçecek bu platform ile bankalar ve tüketiciler arasında gerçek zamanlı ödemeler gerçekleştirilerek işlemler daha hızlı hale dönüştürülecek. Para transferlerinin basit ve gerçek zamanlı olmasını sağlayan sistemleri, regülasyonlara da uygun biçimde çalışıyor.

Resmi bir açıklama yapan IBM, bankaların müşterilerine gerçek zamanlı P2P ödeme altyapısı sunmak için eskiden olduğu gibi yüksek meblağlı yatırımlar yapmalarına gerek olmadığını söyledi. Eski BT sistemlerinin geride kaldığını belirten IBM, sundukları sistemin gerçek zamanlı ödeme altyapısının bankalar ve müşteriler arasında gerçekleşmesi muhtemel sorunları da ortadan kaldırdığını vurguladı.

Ödeme sürelerinin kısalmasından çok, komisyonların da ortadan kalkmasının müşteriler cephesinde sevindirici olacağını belirttiler. Apple Pay ve Venmo gibi çözümlerde bugüne kadar ödeme almak için 1-2 gün beklenildiğini söyleyen IBM yetkilileri, bundan böyle işlemlerin gerçek zamanlı olmasıyla bekleme sürelerinin ortadan kalktığını da ifade ettiler.